PASZTET z pieczarek i ryżu z jajkiem

PASZTET Z PIECZAREK I RYŻU
Był już pasztet z pieczarek i soczewicy, z białej fasoli (w różnych odsłonach), z białej fasoli ze śliwką, z marchewki, tym razem: pieczarki + ryż!
Bliża się Wielkanoc więc będzie pasztetowo 🙂

Pasztet z pieczarek i ryżu z cebulką i jajkami – bardzo prosty, wegetariański, lekko słodkawy (za sprawą pieczarek), doprawiony jedynie solą i pieprzem. Dla mnie idealna i bardzo ciekawa propozycja na niebanalne, konkretne kanapki. A najlepiej – jak jest jeszcze ciepły!

 

 

SKŁADNIKI na 2 średnie foremki pasztetu czyli spora porcja:

850 gram pieczarek (po usmażeniu niecałe 600 gram)
3 cebule (ok. 300 gram)
100 gram ryżu brązowego
olej
3 jajka do masy pasztetu
4 jajka ugotowane na twardo do środka (opcjonalnie, u mnie do 1 foremki)
1 sucha bułka
1 szklanka mleka
4 łyżki otrębów pszennych (lub kaszy manny)
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
nasiona słonecznika na wierzch

WYKONANIE:

1. Suchą bułkę zalewamy szklanką, mleka, odstawiamy do namoczenia.

2. 4 jajka, które mają być w środku pasztetu gotujemy na twardo. Pomijamy ten punkt jeśli ma być bez jajek.
Aby obliczyć ilość jajek potrzebnych – najlepiej je przymierzyć i rozplanować przed gotowaniem i napełnieniem foremki.

3. Ryż gotujemy (ja nie solę wody) kilka minut krócej niż podano na opakowaniu czyli ryż brązowy ok. 20-25 minut aby był al dente i wchłonął nam jeszcze nadmiar wody z pasztetu podczas pieczenia. Ugotowany – odstawiamy na bok.

4. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię (ja wszystkie na raz), podlewamy olejem, dodajemy łyżkę soli i dusimy bez przykrycia, mieszamy co jakiś czas. Odparowanie wody powinno zająć ok. 15-20 minut.

5. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna. Rumienimy na patelni. Przy bardzo dużej ilości pieczarek – robimy to oddzielnie, przy mniejszej porcji można razem.

 

 

6. W dużej misce umieszczamy: podduszone pieczarki, podsmażoną cebulkę, bułkę nasączoną mlekiem (nie zlewamy mleka, którego bułka nie wchłonęła), ryż, jajka (te nieugotowane na twardo), otręty pszenne, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sprawdzamy smak – dobrze jak pasztet jest dobrze doprawiony, w razie potrzeby dosalamy.
Otręby możemy zamienić na kaszę mannę lub bułkę tartą – jest to składnik, który ma zagęścić nam masę na pasztet.

7. Umieszczamy w foremce do pieczenia: wyłożonej papierem do pieczenia, silikonową formą lub bardzo mocno natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.
Jeśli robimy wersję z jajkami – wkładamy masę pasztetu na dno, następnie ugotowane na twardo, całe, obrane jajka – i napełniamy foremkę do pełna. Jajka muszą być całe zakryte.

8. Wierzch możemy posypać nasionami słonecznika (lub: makiem, sezamem)

9. Pieczemy 60 minut w piecyku rozgrzanym do 160-170’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce.
Wyjmujemy z foremki – bardzo ostrożnie jak jest ciepły lub jak ostygnie i stężeje.

Smacznego 🙂

 

 

A tu znajdziecie przepis na pasztet z pieczarkami i soczewicą:

 

Jeśli lubicie pasztety wegetariańskie, polecam również pasztet z białej fasoli i pieczonej dyni:

 

 

1 thought on “PASZTET z pieczarek i ryżu z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *