PASZTET z pieczarek i ryżu z jajkiem

PASZTET Z PIECZAREK I RYŻU.

Był już pasztet z pieczarek i soczewicy, z białej fasoli (w różnych odsłonach), z białej fasoli ze śliwką, z marchewki, tym razem: pieczarki + ryż!
Bliża się Wielkanoc więc będzie pasztetowo 🙂

Pasztet z pieczarek i ryżu z cebulką i jajkami – bardzo prosty, wegetariański, lekko słodkawy (za sprawą pieczarek), doprawiony jedynie solą i pieprzem. Dla mnie idealna i bardzo ciekawa propozycja na niebanalne, konkretne kanapki. A najlepiej – jak jest jeszcze ciepły!

PASZTET Z PIECZAREK I RYŻU

składniki na dużą porcję (2 średnie foremki)
Prep Time 1 hour
Cook Time 1 hour
Total Time 2 hours
Course KOLACJE, OBIADY
Servings 10

Ingredients
  

  • 850 gramów pieczarek (po usmażeniu niecałe 600 gramów)
  • 3 cebule (ok. 300 gramów)
  • 100 gramów brązowego ryżu
  • 3 jajka (do masy pasztetu)
  • 4 jajka ugotowane na twardo (do środka pasztetu)
  • 1 sucha bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki otrębów pszennych (lub kaszy manny)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • nasiona słonecznika

Instructions
 

  • Suchą bułkę zalewamy szklanką, mleka, odstawiamy do namoczenia.
  • 4 jajka, które mają być w środku pasztetu gotujemy na twardo. Pomijamy ten punkt jeśli ma być bez jajek.Aby obliczyć ilość jajek potrzebnych – najlepiej je przymierzyć i rozplanować przed gotowaniem i napełnieniem foremki.
  • Ryż gotujemy (ja nie solę wody) kilka minut krócej niż podano na opakowaniu czyli ryż brązowy ok. 20-25 minut aby był al dente i wchłonął nam jeszcze nadmiar wody z pasztetu podczas pieczenia. Ugotowany – odstawiamy na bok.
  • Pieczarki myjemy, kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię (ja wszystkie na raz), podlewamy olejem, dodajemy łyżkę soli i dusimy bez przykrycia, mieszamy co jakiś czas. Odparowanie wody powinno zająć ok. 15-20 minut.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna. Rumienimy na patelni. Przy bardzo dużej ilości pieczarek – robimy to oddzielnie, przy mniejszej porcji można razem.
  • W dużej misce umieszczamy: podduszone pieczarki, podsmażoną cebulkę, bułkę nasączoną mlekiem (nie zlewamy mleka, którego bułka nie wchłonęła), ryż, jajka (te nieugotowane na twardo), otręty pszenne, pieprz. . Sprawdzamy smak – dobrze jak pasztet jest dobrze doprawiony, w razie potrzeby dosalamy. Otręby możemy zamienić na kaszę mannę lub bułkę tartą – jest to składnik, który ma zagęścić nam masę na pasztet.
  • Umieszczamy w foremce do pieczenia: wyłożonej papierem do pieczenia, silikonową formą lub bardzo mocno natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.Jeśli robimy wersję z jajkami – wkładamy masę pasztetu na dno, następnie ugotowane na twardo, całe, obrane jajka – i napełniamy foremkę do pełna. Jajka muszą być całe zakryte.
  • Wierzch możemy posypać nasionami słonecznika (lub: makiem, sezamem)
  • Pieczemy 60 minut w piecyku rozgrzanym do 160170'C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce.Wyjmujemy z foremki – bardzo ostrożnie jak jest ciepły lub jak ostygnie i stężeje.

Smacznego 🙂

Przepis nagrodzony – 1-szej miejsce w konkursie “Dania Wielkanocne”
organizowanym przez portal Coocpad.com 🙂 / kwiecień 2019

A tu znajdziecie przepis na pasztet z pieczarkami i soczewicą:

Jeśli lubicie pasztety wegetariańskie, polecam również pasztet z białej fasoli i pieczonej dyni:

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×