INDYK w 4 minuty czyli patent na soczystego indyka w ekspresowym tempie!
Z zegarkiem w ręku – 4 minuty na patelni! Indyk jest bardzo delikatnym mięsem. Aby wyszedł soczysty, z przyprawami, z pysznym sosikiem z masełka trzeba go potraktować krótką obróbką termiczną. I wielu może się wydawać, że 4 minuty to za mało, ale sami spróbujcie!
W akompaniamencie kaszy i sałatki z warzyw to pomysł na obiad do wykonania w mgnieniu oka!
Indyka smażymy bardzo krótko dlatego możemy do tego celu wykorzystać masło, które mimo iż ma bardzo niski punkt dymienia (szybko się pali) w tej potrawie nadaje się idealnie. Poza tym powstaje z niego, w połączeniu z przyprawami – pyszny, delikatny maślany sosik.
Zdaję sobie sprawę że wszystko trzeba kupić, przygotować, pokroić, a później posprzątać i pozmywać i przygotowanie całego dania nie trwa chwili, ale nazwałam tak przepis, aby pamiętać, że od momentu wrzucenia na patelnię – to tylko 4 minuty 🙂
Przepis do mnie przyszedł droga pantoflową, nie bezpośrednio, ale od Osoby, która nie mogąc jeść innego mięsa, opantentowała sposób by przyrządzać je szybko i żeby było soczyste 🙂
SKŁADNIKI:
★ piersi z indyka – ilość wg uznania 1 duża pierś to 2 porcje
★ masło – 2-4 łyżki
przyprawy:
sól, pieprz, zioła (wg uznania)
★ u mnie świeże zioła:
kocanka włoska (łac. Helichrysum italicum) zwana również “maggi” lub “curry”
rozmaryn
mięta
bazylia
2 ząbki czosnku,
szczypta słodkiej papryki i papryki chilli
WYKONANIE:
1. Indyka kroimy na małe kawałki.. małe, ale bez przesady – na 1-2 kęsy. Zobaczcie na zdjęciach, że kawałki nie są takie bardzo małe, ok. 1 x 2 x 5-6 cm.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy przez 2 minuty, aby masło się rozpuściło, połączyło z przyprawami, przeszło zapachami.
3. Dodajemy pokrojonego indyka i przez 4 minuty smażymy, cały czas obracając. 4 minuty, nie dłużej 🙂
GOTOWE 🙂
A TUTAJ PROPOZYCJA BARDZO SZYBKIEGO OBIADU:
indyk + kasza jaglana + kiełki z patelni + sałata
+ sosik z masła i przypraw (czyli sosik ze smażenia indyka):
Smacznego 🙂