Kolorowa WIOSENNA SAŁATKA z mnóstwem odżywczych warzyw na lekką przekąskę, śniadanie lub kolację, a nawet jako sałatka do obiadu..
Sałatka musi być koniecznie z dodatkiem oliwy z oliwek lub innego oleju – np. z pestek winogron, który ułatwia przyswajanie przez organizm zawartych w warzywach witamin.
A po za tym, czym byłaby sałatka bez odpowiedniego sosu?
Sałatka najlepiej smakuje po przegryzieniu – najlepiej przygotować ją wcześniej i schłodzić przed podaniem ok. godzinę lub dwie w lodówce.
Kolorowa WIOSENNA SAŁATKA
Składniki
warzywa:
- czerwona papryka
- żółta papryka
- czerwone pomidorki koktajlowe
- żółte pomidorki koktajlowe
- mini kolby kukurydzy
- rzodkiewka
- szczypiorek
- cebulka dymka
- rukola
- liście cykorii (do podania sałatki)
vinegrette:
- oliwa z oliwek
- olej balsamiczny – najlepiej oryginalny, ciemny*
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Instrukcje
- Wszystkie warzywa myjemy, kroimy – paprykę w kostkę, rzodkiewkę i dymkę talarki, ogórka (bez skórki) w półtalarki, pomidorki na pół lub w ćwiartki zależnie od wielkości, kukurydzę – możemy przekroić wzdłuż, szczypiorek drobno kroimy jak to szczypiorek. Wszystko umieszczamy w naczyniu, mieszamy.
- W oddzielnym kubeczku wlewamy olej balsamiczny, sól, pieprz, sok z cytryny oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy, polewamy warzywa.
- Serwujemy w naczyniu lub np. w liściach cykorii – jak na zdjęciach (bardzo ładne i efektowne na imprezę).
Smacznego 🙂
*OCET BALSAMICZNY – co to jest i jaki go wybrać?
OLEJ BALSAMICZNY to kwintesencja sosu do sałatki, ocet, który nadaje daniom wyjątkowy, słodko-kwaśny smak i aromat. Jest to ocet, który produkuje się z moszczu winogronowego czyli świeżo wyciśniętego soku z winogron. Jest on następnie gotowany (w celu zredukowania objętości i uzyskania odpowiedniej zawartości cukrów i składników kwasowych) i poddawany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych – dębowych, kasztanowych, wiśniowych czy też jałowcowych – beczkach.
Dobry ocet balsamiczny powinien być bardzo ciemny, gęsty i lepki. Co ciekawe, produkuje się go głównie z odmian białych lub czerwonych winogron, ale poprzez gotowanie i redukcję nabiera ciemnej barwy.
Aby wyprodukować litr tradycyjnego, oryginalnego octu balsamicznego potrzeba ok. 15o kg (tak, 150!) winogron i 12 lat cierpliwości. To wyjaśnia cenę dobrego octu, o który bardzo trudno. Masowa produkcja, która rozpoczęła się w latach 80-tych XX wieku produkuje go z mniej zagęszczonych składników, a produkcja trwa około roku. Niestety często firmy barwią octy karmelem i dosładzają cukrem. Warto sprawdzać w składzie czy ocet składa się jedynie z octu winnego i moszczu winogronowego czy też posiada jakieś dodatkowe “niespodzianki”. Prawdziwe, oryginalne octy balsamiczne to produkty bezterminowe (nawet w UE).
Jest to produkt niskokaloryczny, z niskim indeksem glikemicznym, który dodatkowo poprawia trawienie i oczyszczanie organizmu, poprawia wchłanianie żelaza
Wiosną, kiedy chcemy zregenerować się po zimie, warto również sięgnąć po owocowe i owocowo-warzywne soki, koktajle i smoothie: