PASZTET Z PIECZAREK I CIECIERZYCY
pożywny, przepyszny i zdrowy pasztet do pieczywa, nie tylko dla Wyznawców wegetariańskiej kuchni.. Wyjątkowy smak przypadnie do gustu na pewno Niejednemu Miłośnikowi kanapek.. lekko słodkawy smak pieczarek, smażona cebulka i ciecierzyca.. czyli zestaw, który nie wymaga nawet dużej ilości przypraw.. hmm… spróbujcie sami 🙂
PRZELICZNIK SUCHEGO ZIARNA CIECIERZYCY DO UGOTOWANEGO
z 1 kg ziaren >> mamy przeciętnie 2,4 kg ugotowanej ciecierzycy
z 100 gramów >> ok. 240 gramów
na 1 kg ugotowanej ciecierzycy << potrzebujemy ok. 420 gramów suchego ziarna

PASZTET Z PIECZAREK I CIECIERZYCY
Sprzęt
- brytfanka / foremka do pieczenia
- piecyk
- mikser / blender
Składniki
warzywa:
- 500 gramów pieczarek
- 250 gramów ugotowanej ciecierzycy (ok. 100-120 suchej)
- 2 cebule (220 gramów)
dodatki:
- olej / oliwa z oliwek (rafinowana)
- 3 duże jajka
- 50 gramów kaszy manny (4-5 łyżek)
przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 ząbki czosnku
na wierzch:
- nasiona słonecznika
Instrukcje
gotowanie ciecierzycy:
- Ciecierzycę zalewamy wodą, moczymy przez 12-24 godziny.
- Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą.
- Gotujemy 1,5-2 godziny.Przygotowanie ciecierzycy trwa dość długo, warto zrobić większą porcję i zamrozić 🙂
PRZYGOTOWANIE PASZTETU
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
- Pieczarki opłukujemy, kroimy w plasterki.
- Na patelni, na oleju / oliwie rafinowanej smażymy cebulkę z odrobiną soli, po kilku minutach dorzucamy pokrojone pieczarki, podsmażamy.
- Do dużej miski wrzucamy ciecierzycę, 2/3 pieczarek z cebulką, całe surowe jajka, kaszę mannę. Blendujemy na jednolitą masę.
- Dorzucamy pozostałą część pieczarek z cebulką i mieszamy łyżką. Jeśli masa jest bardzo rzadka – zagęszczamy jeszcze odrobiną kaszy.
- Dodajemy sól, pieprz, czosnek, smakujemy, ewentualnie doprawiamy, pamiętając, że po upieczeniu przyprawy są mniej wyczuwalne.
- Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w piecyku rozgrzanym do 170-180'C.
- Wyjmujemy dopiero po ostudzeniu, najlepiej po kilku godzinach chyba, że serwujemy na ciepło do obiadu.
Smacznego 🙂
Jeśli lubicie pasztety wegetariańskie, polecam również: