wegetariańska zapiekanka Z BATATÓW, ZIEMNIAKÓW i innych warzyw Z FETĄ i ziołami
Czyli prosty i szybki obiad, skomponowany z kolorowych warzyw z dodatkiem sera FETA i świeżymi ziołami.
Bataty (inna nazwa pataty), potocznie nazywane słodkimi ziemniakami (choć istnieje też gorzka odmiana*), to bulwy byliny (czyli rośliny wieloletniej) z rodziny powojowatych (czyli roślin płożących) pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Aktualnie uprawia się je w Chinach, Indonezji, Indiach, Tanzanii i Malawi. Jadalną częścią są bulwy korzeniowe. Jadalne bulwy korzeniowe osiągają nawet do 3 kilogramów, mają kolor od białego do czerwonego. W Polsce najczęściej spotykane są te pomarańczowe i pomarańczowo-czerwone. Co ciekawe – wytwarza się z nich również mąkę, płatki, skrobię oraz.. alkohol np. japońską 36-45% wódkę Shōchū.
* Bataty występują w 2 odmianach: słodkiej – jadalnej i smacznej oraz gorzkiej – trującej. Aby ta toksyczna odmiana była jadalna trzeba ją najpierw obrać ze skóry a następnie wystawić na działanie promieni słonecznych. Odmiany dostępne w sklepach to oczywiście te słodkie.
Ziemniak natomiast to roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych i chyba nikomu nie trzeba więcej tłumaczyć, przynajmniej w “ziemniakowej” Polsce.
Ale o zapiekance..
Jest kolorowa, słodka za sprawą batatów, z chrupiącymi ziemniaczkami, nutą świeżych ziół – miętą, oregano i bazylią.. a do tego banalnie prosta i szybka do wykonania. To propozycja na szybki i zdrowy obiad lub kolację. Danie można również przygotować na grillu na odpowiedniej tacce.
wegetariańska zapiekanka z BATATÓW, ZIEMNIAKÓW, innych warzyw z FETĄ I ZIOŁAMI
Składniki
warzywa:
- 1-2 szt bataty
- 5-6 szt ziemniaków
- 1 szt papryka czerwona
- 1 szt cebula biała lub czerwona
- 20-25 szt pomidorków koktajlowych
- 200 gramów sera Feta
przyprawy:
- pieprz czarny i ziołowy lub cytrynowy
- papryka słodka lub wędzona
- zioła:
- 5-8 szt listków mięty
- 5-8 szt listków oregano
- 5-8 szt listków bazylii
tłuszcz:
- oliwa z oliwek
opcjonalnie:
- 1-2 ząbki czosnku
ważne
- używając sera Feta nie solimy potrawy
Instrukcje
PRZYGOTOWANIE WARZYW
- Bataty, ziemniaki obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki (2-3 milimetry, aby szybko się upiekły i były chrupiące). Paprykę myjemy, kroimy w plasterki. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę lub półtalarki. Pomidorki przekrawamy na pół.Fetę kroimy w kostkę (nie ma dużego znaczenia jakiej wielkości ponieważ i tak rozpuści się podczas pieczenia).
- Pokrojone pataty i ziemniaki umieszczamy na dużej blaszce do pieczenia. Najlepiej jak będzie ich cienka warstwa, aby stały się chrupiące. Podlewamy oliwą z oliwek, dodajemy: pieprz (czarny, ziołowy, ewentualnie cytrynowy) oraz słodką paprykę, mieszamy.
PIECZENIE
- Wstawiamy do nagrzanego do ok. 200'C pieca i czekamy aż ziemniaczki lekko się zrumienią (a nawet nie lekko bo najsmaczniejsze są zawsze te najbardziej chrupiące kawałki!) czyli około 15 minut przy młodych warzywach.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa: paprykę, cebulę, pomidorki oraz fetę i, porwane na mniejsze kawałki, świeże listki ziół. Wszystko dokładnie mieszamy. Zapiekamy kolejne 15 minut.
Smacznego 🙂