ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ

ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ.

Rozgrzewająca, pomarańczowa, wyjątkowo aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa zupa krem, robiona z podsmażonych warzyw.
Nuta dyniowa podkreślona przyprawami: gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem cytrynowym, ziołowym, odrobiną pieprzu cayenne, czosnkiem, i słodką papryką.. Zupa dzięki swojej lekkości nadaje się do obiadu dwudaniowego, jako ciepła kolacja lub jako coś na ząb między posiłkami 🙂

SKŁADNIKI na ok. 6-7 małych bulionówek:

★ 900 gramów dyni piżmowej (1 duża, waga po obraniu)
★ 2 marchewki
★ pół dużego pora (100 gramów)
★ 1 mała cebulka (100 gramów)
★ 2-3 ząbki czosnku
★ 2 ziemniaczki (200 gramów)
★ ok. 100 ml oliwy z oliwek rafinowanej
★ 150 ml śmietany

★ 1,5 l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (drobiowego) z pietruszki, selera, pora, marchewki itd.

Przyprawy wg uznania (wpisuję orientacyjnie)

sól
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki pieprz ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
szczypta pieprze cayenne lub ostra papryka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/8 – /1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej lub kawałek startej gałki
1/4 – 1/2 łyżeczki imbiru lub świeży imbir (wtedy dodajemy razem w tym samym momencie co czosnek)
1 łyżeczka soku z cytryny

podanie:

prażone pestki dyni i / lub pesto

WYKONANIE:

1. Dynię oraz inne warzywa myjemy, obieramy, kroimy: dynię, marchewkę, ziemniaki – w kostkę, cebulę i pora w talarki.

2. Do szerokiego garnka, najlepiej o grubym dnie, wlewamy oliwę oraz: przeciśnięty lub pokrojony i rozgnieciony czosnek i chwilę podsmażamy.

3. Dorzucamy cebulkę oraz pora, po 3-4 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Podsmażamy na oliwie 10-12 minut, mieszając co jakiś czas. Warzywa muszą zacząć aż pachnieć.

4. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut.

5. Po tym czasie zupę blendujemy, hartujemy śmietanę wlewając do niej odrobinę gorącej zupy i wlewamy ją do garnka.

6. Doprawiamy, smakujemy 🙂

Podajemy gorącą z łyżką śmietany lub / i prażonymi pestkami dyni lub łyżką pesto.

Smacznego 🙂

DYNIA PIŻMOWA:

  • ma charakterystyczny podłużny kształt, w środku jest pomarańczowa, skórka jest beżowo-brązowa, dość jasna, matowa (jeśli się błyszczy jest niedojrzała)
  • jet dość mała w wśród dyni – duża osiąga wagę około 1 kilograma
  • ma orzechowy, słodkawy smak
  • jest bardzo często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, ale pochodzi a Ameryki Środkowej
  • jest źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów
  • zawiera dużą ilość witaminy B6, potasu, beta-karotenu (stąd kolor)
  • jest niskokaloryczna (39 kcal / 100 gram) ale zawiera wysoki indeks glikemiczny (jak wszystkie dynie – ok. 75)

INNE KOLOROWE ZUPY:

ŻÓŁTA – z kukurydzy:

FIOLETOWA – z czerwonej kapusty:

CZERWONA – z pomidorami (MEKSYKAŃSKA)

Zobacz więcej przepisów zup.

JAK ZROBIĆ PESTO?

Pesto z rukoli (podobnie można przygotować z bazylii, pietruszki lub pesto mieszane):

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×