Szybka BABKA KOKOSOWA z polewą z białej czekolady.
Jest to przepis na lekkie, delikatne i słodkie ciasto, które najlepiej smakuje polane białą czekoladą choć może być również bez polewy. Jest szybkie, proste i bardzo kokosowe 🙂 Przechowywane pod szklanym przykryciem długo pozostaje świeże. Wykonujemy je na bazie ubitych na sztywno białek, z dodatkiem mąki, cukru, wiórków kokosowych i oleju kokosowego.
Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Szybka BABKA KOKOSOWA z polewą z białej czekolady
Sprzęt
- foremka do babki
- mikser
Składniki
ciasto:
- 140 ml białka jajek (z 4 średnich sztuk)
- szczypta soli
- 70 gramów cukru pudru lub cukru
- 70 gramów wiórków kokosowych
- 70 gramów mąki pszennej
- 70 gramów oleju kokosowego (mierzymy wagowo, nie objętościowo)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
- 100 gramów białej czekolady
- wiórki kokosowe
Instrukcje
- Roztapiany olej kokosowy (nad ogniem lub stawiamy w ciepłym miejscu – przy grzejniku, na słońcu), odstawiamy do wystygnięcia.
- Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy mąką.
- Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.
- Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder (lub cukier), cały czas miksując na najwyższych obrotach. Czyli do tego momentu nasze ciasto powstaje tak jak robi się bezy 🙂
- Kiedy piana jest już sztywna i szklista, dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.
- Na koniec polewamy rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, mieszamy. Przelewamy do foremki, wyrównujemy.
- Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150’C, z włączonym termoobiegiem przez 40 minut. Czas może być uzależniony od ilości masy / wielkości foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka lub wizualnie widzimy, że jest lekko brązowe i odeszło od ścianek.
- Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej, która rozpuści się podczas mieszania. Wierzch posypujemy wiórkami.





Smacznego 🙂
INNE FAJNE BABKI do upieczenia:
BABKA MAKOWA (podobnie przygotowywana na bazie białek jajek)