WEGAŃSKI PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI z purée z pieczonej dyni.
Danie długie do przygotowania, ale warte zachodu. Aby usprawnić i przyśpieszyć możemy użyć wcześniej przygotowany i zamrożony mus z dyni. A może fasolę również macie już ugotowaną i zamrożoną?
Przy okazji gotowania fasoli, odpowiednio długiego moczenia a następnie wolnego gotowania, warto zastanowić się czy nie przygotować od razu większej ilości z myślą o drugim daniu. Może pasta z białej fasoli (nazywana wegańskim smalcem), a może fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa? Podobnie jak gotowaną ciecierzycę, ugotowaną fasolę również możemy zamrozić.
Dla przypomnienia: fasolę moczymy od 6 do 12 godzin (nie więcej, ponieważ mogą rozpocząć się procesy gnilne), gotujemy na małym ogniu (1-1,5 godziny), solimy po ugotowaniu.
Mus z dyni warto zrobić jesienią w większej ilości, szczególnie jak mamy młode dynie, które łatwo obrać lub młode dynie Hokkaido, które pieczemy i miksujemy razem ze skórką. Koniecznie opisujemy opakowania które mrozimy: czy jest to mus z dyni gotowanej czy z pieczonej, wpisujemy datę oraz, dla ułatwienia przyszłej pracy – gramaturę. Najbardziej praktyczne opakowania są wg mnie te po 200 lub 250 gramów.

WEGAŃSKI PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI z purée z pieczonej dyni
Sprzęt
- brytfanki do pieczenia
- piecyk
Składniki
warzywa:
- 1 kg ugotowanej białej fasoli (czyli z około 350 gramów suchej fasoli)
- 250 gramów purée z pieczonej dyni (dynia, oliwa z oliwek, sól)
zagęszczenie pasztetu:
- 60 gramów zmielonych pestek dyni
zamiast jajek
- 60 gramów siemienia lnianego
- 150 ml wody lub mleka
przyprawy:
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub inne przyprawy np. kolendra, suszona pietruszka
na wierzch:
- pestki dyni
- czarny sezam
Instrukcje
GOTOWANIE FASOLI
- Fasolę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na noc, na ok. minimum 6 a nie więcej niż 12 godzin.
- Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą, chłodną wodą, 4-5 cm powyżej linii fasoli i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Drobną, perłową fasolę gotujemy około godziny, dużą i grubą np. Jasia – 1,5 godziny. Fasolę solimy dopiero po ugotowaniu!
PURÉE Z PIECZONEJ DYNI
- PURÉE najlepiej wykonać z dyni Hokkaido, którą można piec i zmiksować bez obierania ze skórki. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze części, wyjmujemy pestki, przekładamy na blaszkę do pieczenia.
- Podlewamy lekko oliwą z oliwek, solimy, pieczemy przez ok. 40-60 minut w piecyku.
- Po upieczeniu dynię blendujemy i gotowe 🙂
ZAMIAST JAJEK
- Ugotowane siemię lniane zachowuje się podobnie do białka – jest rodzajem spoiwa.Siemię lniane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na napęcznienia. Po ok. 30-40 minutach, kiedy prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez nasiona – zagotowujemy i gotujemy kilka minut.
PASZTET – łączenie & pieczenie
- Łączymy ugotowaną, odsączoną fasolę z dynią, siemieniem lnianym, zmielonymi pestkami dyni. Pestki dyni zagęszczają nasz pasztet. Możemy do tego celu użyć ewentualnie nasion słonecznika.
- Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne, oregano, smakujemy. Nie boimy się przyprawić 🙂
- Przekładamy do 1 dużej i 1 mniejszej lub 2 średnich brytfanek, wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pestkami dyni, słonecznikiem lub sezamem.
- Pieczemy ok. godziny w piecu rozgrzanym do 180'C z włączonym termoobiegiem.Pasztet po wyjęciu jest dość kruchy, ale po wystudzeniu i włożeniu go do lodówki nabiera stabilnej konsystencji.
Smacznego 🙂
INNY WEGETARIAŃSKI i równie zdrowy i pożywny pasztet
wspaniały!