PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i purée z dyni (wegetariański)

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i purée z dyni (wegetariański).

Był już wpis o wegańskiej wersji tego pasztetu, dlatego podkreślam, że ten jest wegetariański – do jego zrobienia potrzebujemy jajko, ale nie tylko 😉
Jest również troszkę inaczej przyprawiony niż ten wegański.

Uwielbiam piec i jeść pasztety, są zdrowe, pożywne, smaczne (dużo zależy od przyprawienia i składników – mogą być przecież mięsne, pieczarkowe, z cieciorki, fasoli, wielowarzywne) i banalnie proste.

O gotowaniu fasoli i sposobach aby była lekkostrawna, pisałam przy okazji wegańskiego smalcu z białej fasoli.

 

SKŁADNIKI na foremkę 16 x 18 cm, 3 cm wysokości:

U mnie foremka jest zazwyczaj kamionkowa (widać ją na zdjęciu), ale może być każda inna. Ja po prostu lubię kamionkowe naczynia 🙂

600 gramów ugotowanej białej fasoli
200 gramów purée z pieczonej dyni, może być również purée z dyni niepieczonej
1 jajko
1 cebula
oliwa z oliwek do usmażenia cebuli
2 płaskie łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/4 pieprzu czarnego
1 duża łyżeczka soli
1/2 – 1 łyżeczka słodkiej papryki

tłuszcz do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki

czarnuszka do posypania wierzchu

 

WYKONANIE:

1. Fasolę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na noc, na ok. minimum 6 a nie więcej niż 12 godzin.

2. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą, chłodną wodą, 4-5 cm powyżej linii fasoli i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Drobną, perłową fasolę – około godziny, dużą i grubą np. Jasia – 1,5 godziny. Fasolę solimy dopiero po ugotowaniu!

3. PURÉE Z PIECZONEJ DYNI. Aby je przygotować używam najczęściej dynię Hokkaido, która można piec razem ze skórką. Dynię należy umyć, pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, przełożyć na blaszkę do pieczenia, podlać lekko oliwą, lekko posolić i piec przez ok. 40-60 minut w piecyku.  Po tym czasie dynię blendujemy i gotowe 🙂

4. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy na oliwie z oliwek (rafinowanej).

5. W miski wkładamy ugotowaną fasolę (lub rozmrożoną), puree z dyni, jajko, podsmażoną cebulkę. Miskujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.

6. Doprawiamy – w liście składników podana jest ilość przypraw, ale wiadomo, że trzeba doprawić wg własnych kubków smakowych. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy. Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona, po upieczeniu przyprawy zawsze są troszkę mniej wyczuwalne.

7. Przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki.

8. Pieczemy ok. godziny w piecu rozgrzanym do 180’C z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce.

Wyjmujemy i kroimy po wystudzeniu 🙂

Smacznego 🙂

 

 

Inne pasztety znajdziecie tutaj.

Jest to wegetariańska wersja pasztetu z BIAŁEJ FASOLI I PUREE Z PIECZONEJ DYNI:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×