zapiekane ZIEMNIACZKI z warzywami i LABNEH

Zapiekane ZIEMNIACZKI z warzywami i LABNEH.

Domowy, prosty, wegetariański obiad jednogarnkowy z pieca z dodatkiem sera labneh, o którym był wcześniejszy wpis.
Zamiast sera labneh można też użyć gęstej śmietany, ale przepis powstał na potrzeby zastosowania serka nie tylko na kanapce czy wykorzystania go do zrobienia dipu.
LABNEH to ser jogurtowy, który powstaje poprzez odseparowanie serwatki od jogurtu. Więcej znajdziecie tutaj.

Zapiekane ziemniaczki z warzywami i serem labneh to wegetariański, lekki i mimo iż na talerzu nie wygląda najpiękniej, bardzo smaczny pomysł na obiad 🙂

 

 

SKŁADNIKI na zapiekany obiad dla 2 osób:

7 ziemniaczków
oliwa z oliwek
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
5 ząbków czosnku
10-15 pomidorków koktajlowych
3-4 łyżki serka labneh

przyprawy:
papryka słodka, papryka ostra (jeśli lubimy)
czubryca zielona (czyli mieszanka o bułgarskich korzeniach, która w składzie ma:
czosnek, cebulę, natkę pietruszki, koperek, tymianek, kozieradkę, zieloną paprykę)
sól
ewentualnie majeranek

 

WYKONANIE:

1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w talarki ok. 6-7 mm grubości. Ważne aby były dość równe, aby równo się piekły. Jeśli będą grubsze – nic nie szkodzi, trzeba tylko dłużej trzymać w piecu.

 

 

2. Umieszczamy w brytfance, polewamy dość obficie oliwą z oliwek i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy, wstawiamy do pieca nagrzanego do ok. 160-180’C na 15 minut do lekkiego zrumienienia.

3. Po tym czasie dodajemy: pokrojoną cebulę – w dość szerokie talarki (nie kroimy bardzo drobno aby się nie spiekła), paprykę – w paski, cukinie – w talarki, czosnek – przekrawamy na 2 lub 4 + lekko miażdżymy, całe pomidorki. Dodajemy labneh, mieszamy, wstawiamy do pieca na kolejne 15-18 minut.

 


Na ostatnim zdjęciu widać jak spieka się ser labneh – ma po upieczeniu dość zbitą konsystencję.

Smacznego 🙂

 

Jak zrobić ser jogurtowy LABNEH:

I pomysł na Zapiekane ZIEMNIACZKI z przyprawami i BIAŁĄ KIEŁBASKĄ
czyli podobnie przygotowywane obiad, ale już w wersji mięsnej:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×