Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

TARTA SZPINAKOWA z serami

TARTA SZPINAKOWA z serami

TARTA SZPINAKOWA Z SERAMI, czyli wytrawna tarta na kruchym spodzie, z farszem szpinakowym z serem Feta i serkami wędzonymi typu Capri (sery serwatkowe). Można oczywiście do tarty dodać różne sery, zależnie od upodobania i tego, co mamy w lodówce 🙂

Bardzo dobrze pasują sery pleśniowe jak również wszelkie rodzaje żółtych serów. Odradzam jedynie serki topione (nie tylko do tarty, ale ogólnie odradzam) – zawierają niezdrowe, utwardzone tłuszcze trans.

Tarta dla miłośników szpinaku, lub dla tych, którzy do szpinaku musza się jeszcze przekonać. Danie nadaje się zarówno na obiad, kolację jak również na przyjęcie 🙂 Można ją pokroić na kawałki i jeść trzymając w ręku 🙂

Szpinak sam w sobie jest dość.. nijaki, ale już z serami i czosnkiem komponuje się bardzo smakowicie 🙂

Podane składniki są na tartę o średnicy 21 cm i 3,5 cm wysokości.

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

200 gram mąki pszennej
100 gram zimnego masła
2 małe żółta – 40 gram lub 1 duże
1 łyżka śmietany 18% – 30 gram
szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

400 gram mrożonego szpinaku Hortex
1 paczka Fety lub sera typu Feta – 270 gram
150 gram serka wędzonego, u mnie serek wędzony z przyprawami typu Capri
2 małe jajka
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę, zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę (można dodać zamiast śmietany wodę), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Robimy to szybko, ugniatamy jedynie do połącznia wszystkich składników. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Im dłużej tym lepiej.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 milimetrów, wykładamy na nienatłuszczoną foremkę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem spód.

3. Pieczemy kilkanaście minut, do zrumienienia w temperaturze 180’C z włączonym termoobiegiem. Aby ciasto nam nie wyrosło i nie wybrzuszyło się – obciążamy je na pomocą grochu. W tym celu na ciasto kładziemy folię / papier do pieczenia i wysypujemy groch, przeznaczony tylko do tego celu. Możemy również pilnować tarty i co jakiś szpatułką przygnieść wybrzuszenia. Obie metody się sprawdzają 🙂

4. FARSZ. Farsz możemy zacząć szykować jak spód włożymy do pieca. Do garnka wkładamy zamrożony szpinak, rozmrażamy. Możemy dla ułatwienia dodać odrobinę wody, która podczas gotowania i tak wyparuje. Trzymamy do ogniu do momentu rozmrożenia i wyparowania wody. Dodajemy świeży, przeciśnięty przez prasę czosnek. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

5. Następnie dodajemy fetę i inne sery. U mnie pokrojony w kostkę wędzony i z przyprawami serek typu capri. Nie widziałam takiego w sprzedaży, dostałam już uwędzony w domowej wędzarce 🙂 Dodajemy całe jajka i przyprawy. Farsz musi być konkretny i dobrze doprawiony, po upieczeniu przyprawy są zawsze mniej wyczuwalne. Uważamy jedynie z ilością soli – niektóre sery same w sobie są dość słone. Wszystko mieszamy.

6. Kiedy spód tarty w piecu się już zarumieni, wylewamy na nią farsz i ponownie wkładamy do piecyka (pozostawiając tę sama temperaturę – 180’C, termoobieg) na ok. 25-30 minut.

Podawać i kroić najlepiej po wystudzeniu.

Smacznego 🙂

 

Szpinak z serami można również przygotować z makaronem.
Bardzo szybkie i proste danie obiadowe:

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *