SZYSZKI Z JAGŁY I KRÓWEK

SZYSZKI Z JAGŁY I KRÓWEK.. czyli szyszki z ekspandowanej kaszy jaglanej 🙂 Najczęściej takie szyszki robi się z preparowanego ryżu, jednak dostępność ekspandowanych ziaren zbóż, które są bardzo zdrowe, jest coraz większa i możemy robić szyszki amarantusowe, ryżowe, gryczane, jaglane, mieszane.. Uwielbiam wszystkie i wszystkie zawsze szybko znikają 🙂

Składniki to ziarno, krówki i masło 🙂 Zmienną jest tylko proporcja – im mniejsze ziarna tym potrzebujemy więcej masy do klejenia 🙂 Im mniej masy tym oczywiście zdrowiej, ale im jej mniej tym ciężej uformować kulki. Trzeba znaleźć złoty środek 😉 Są lekkie, słodkie i można się w nich zakochać 🙂

Poza czasochłonnym formowaniem, szyszki są bardzo proste, nie trzeba ich piec, wystarczy pozostawić do wysuszenia 🙂 

SKŁADNIKI na ok. 30-40 szyszek:

100 gramów ekspandowanej kaszy jaglanej (jagły)
120 gramów krówek, najlepiej „ciągutek”, ale niekoniecznie (10-12 szt)
60 gramów masła

Mimo iż krówek jest wagowo tyle samo co ziaren, objętościowo to duża różnica – pół miseczki jagły i tylko garstka krówek. Można oczywiście użyć więcej słodkiej masy do sklejenia, w moich jest jej mało aby szyszki nie były przesłodzone 🙂.

 

WYKONANIE:

1. Krówki i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, cały czas mieszając. Na początku masa będzie dość rzadka, po chwili gotowania zacznie przypominać bardziej gęsty, płynny karmel.

2. Zdejmujemy z ognia, zalewamy preparowane ziarno. Całość musi być bardzo dobrze wymieszana, każde ziarno obklejone.

3. Odstawiamy na kilka minut aby masa nie była gorąca i ręcznie kleimy kulki. Nie jest to trudne ale zabiera wbrew pozorom sporo czasu. Masą trzeba troszkę popracować, aby zaczęła się kleić, a kulki zgniatać bardzo, bardzo mocno. Do szyszek trzeba mieć po prostu cierpliwość 🙂

Szyszki należy skleić dość szybko, aby masa sama nie zastygła.

4. Odstawiamy, po kilkunastu minutach staną się twarde i gotowe do jedzenia.

Smacznego i miłego klejenia szyszek z jagły czy też z innych ziaren 🙂

 

 

INNE WERSJE SZYSZEK:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×