ZUPA KREM Z KUKURYDZY I PURÉE Z DYNI – lekka a bardzo wyrazista zupa krem. Lekko słodka, troszkę pikantna.. Przepięknie żółto-pomarańczowa, udekorowana ostrą papryczką prezentuje się uroczo na talerzu 🙂
To ciekawa zupa nie tylko na zimowy obiad 🙂
SKŁADNIKI na 4 porcje zupy krem:
1 l warzywnego bulionu – marchewka, por, seler + cześć zielona, por, fasolka, ziele angielskie, liść laurowy
1 puszka kukurydzy z puszki (340-400 gram)
50 gramów masła
250 gramów musu / purée z pieczonej dyni
3-4 ziemniaczki
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub wg uznania)
po podania:
śmietana
czerwona papryka
ewentualnie pestki dyni
WYKONANIE:
1. Z warzyw przygotowujemy bulion – myjemy, obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu ok. godziny.
2. Kukurydzę przekładamy do oddzielnego garnka, dodajemy masło i chwilę podsmażamy (3-4 minuty).
3. Podsmażoną kukurydzę zalewamy bulionem warzywnym. Z bulionu dokładamy jedynie marchewkę, resztę wyrzucamy lub zużywamy do czegoś innego 🙂
4. Dodajemy purée z pieczonej dyni.
PURÉE Z PIECZONEJ DYNI. Dynię należy umyć, pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, przełożyć na blaszkę do pieczenia, podlać lekko oliwą, lekko posolić i piec przez ok. 40-60 minut w piecyku w temperaturze 180’C. Po tym czasie dynię blendujemy i gotowe 🙂 Tak przygotowane purée możemy zamrozić, najlepiej porcjować po 200 lub 250 gram i koniecznie opisać (waga, data)
5. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaczki, gotujemy ok. 20-30 minut aż staną się miękkie.
6. Zupę blendujemy na jednolitą masę, dodajemy śmietanę, przyprawy i ponownie blendujemy.
Krem z kukurydzy i pieczonej dyni serwujemy gorącą, z łyżką śmietany i kawałkami papryczki lub prażonymi pestkami dyni.
Smacznego 🙂