MAKARON ZE SZPINAKIEM i serami

MAKARON ZE SZPINAKIEM i serami.

Danie banalnie proste do przygotowania, ale na pewno niebanalne w smaku. Połączenie szpinaku, różnych serów, czosnku jest dla mnie, w każdej postaci, cudowne – do makaronu, jako farsz do naleśników czy farsz do pierogów (najlepiej drożdżowych, z pieca). Wydaje mi się, że Ci którzy uważają, że nie lubią szpinaku, nie jedli dobrze przyrządzonego.. a cały sens z szpinaku jest w tym, co mu towarzyszy i jak jest doprawiony:)

SKŁADNIKI:

makaron, u mnie makaron marchewkowy
szpinak – nie umiem podać ilości gramowej, ponieważ wykorzystuję swój szpinak, który zimą wyjmuję z zamrażalki. Nie ważyłam, ale pewnie przeliczałabym ok. 100 gramów na porcję. Jeśli mamy wybór – polecam całe liście zamiast szatkowanego
czosnek
oliwa
sery – 2-3 rodzaje: żółty – raddamer, brie, feta (unikać topionych czyli z niezdrowymi, utwardzonymi tłuszczami roślinnymi). Może być również mozzarella, camembert, inne rodzaje serów żółtych
sól
pieprz

 

WYKONANIE:

Potrawa jest tak prosta i szybka (15-20 minut), że makaron i szpinak możemy robić prawie jednocześnie. Ja używam liści, które nie są bardzo zbite i rozmrażają się bardzo szybko. Jeśli ktoś ma szpinak drobno pokrojony bardzo zmrożony – zajmie to może troszkę dłużej.

1. Makaron gotujemy wg przepisu, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (wówczas się nie klei). Po ugotowaniu, przepłukujemy zimną wodą.

2. Do drugiego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty czosnek, smażymy 2-3 minuty.

3. Dorzucamy szpinak, polewamy troszkę oliwy. Dodajemy sól (nie za dużo, jeśli będziemy dodawać słone sery), pieprz.

4. Kiedy makaron jest już gotowy, do szpinaku dodajemy rozkruszone / pokrojone sery i czekamy dosłownie chwilę, aż troszkę zaczną się rozpuszczać, ciągnąć i nadadzą aromat (i sens) całej potrawie. Cały czas mieszamy.

5. Dorzucamy makaron, mieszamy, serwujemy gorące 🙂

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×