KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI czyli naleśniki z farszem, zawijane, zapiekane w panierce (lub też bez) na małej ilości tłuszczu. Mogą być podane na ciepło np. z czerwonym barszczem lub jedzone na zimno 🙂

Ciasto na naleśniki do krokietów robimy z dodatkiem wody. Smaży się je troszkę trudniej niż tradycyjne ciasto na naleśniki jedynie na mleku, ale jest delikatniejsze.

 


SKŁADNIKI na 20 szt dość sporych, obiadowych krokietów

CIASTO na naleśniki (dość płynne, aby wyszły cieniutkie):

★ 500 ml mleka
★ 300 ml wody
★ 300 gramów mąki pszennej
★ 3 jajka
★ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
★1/2 łyżeczki soli

FARSZ (ok. 100 gram na 1 krokiet)

★ 1,5-1-8 kg kiszonej kapusty
★ 100 gramów suszonych grzybów
pieprz
oliwa z oliwek

WYKONANIE:

1. FARSZ. Kapustę wrzucamy do garnka, gotujemy do ok. godziny, podlewając wodą. Ja używam własną kapustę kiszoną, nie płuczę jej, wrzucam do garnka z małą ilością soku, dolewam wodę w miarę potrzeby podczas gotowania.

2. Suszone grzybki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do namoczenia ok. 20-30 minut.

3. Ugotowaną, ostudzoną kapustę wykładamy na deskę i siekamy na drobniejsze kawałki, namoczone grzyby również kroimy. Dodajemy pieprz, oliwę (aby farsz lepiej się kleił) i mieszamy. Czy kapustę możemy pokroić przed gotowaniem? Pewnie, że możemy. Mnie jest łatwiej pokroić po ugotowaniu.

4. CIASTO NA KROKIETY. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy na 15-30 minut, aby naleśniki lepiej się smażyły. Smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni / jeśli patelnia jest bardzo dobrej jakości – możemy smażyć prawie bez tłuszczu. Z tej proporcji powinno wyjść ok. 20-22 cienkich naleśników / patelnia ok. 24-26 cm średnicy.

5. Faszerujemy naleśniki. Nakładamy na całą powierzchnię (dla ułatwienia zawijania zostawiamy ok. 1,5 cm bez farszu po lewej i prawej stronie oraz na górze). Zawijamy.

6. PODANIE.
Wersja 1 (moja ulubiona) – krokiety rumienimy na rozgrzanej patelni, na małej ilości masła, z obu stron, możemy również próbować podsmażyć boczki.
Wersja 2 – krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na małej ilości tłuszczu do zrumienienia.
Wersja 3 – zapiekamy w piecu

Smacznego 🙂

JAK ZROBIĆ SAMEMU KISZONĄ KAPUSTĘ i dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×