Zdrowe Owocowe Smoothie RÓŻOWO-ZIELONE
Zdrowe owocowe smoothie, różowo-zielone czyli kolorowy, odżywczy i pożywny napój, idealny na wiosenne lub letnie dni.
SKŁADNIKI na smoothie:
różowa warstwa:
★ maliny
★ wiśnie
★ czarne porzeczki
★ truskawki
razem 2-3 garście
★ 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, może być jogurt grecki
zielona warstwa:
★ 2 banany
★ 1/3 małego ananasa
★ 3 kiwi
★ 1/2 cytryny
WYKONANIE:
Owoce, myjemy obieramy, duże kroimy na mniejsze części.
Każdą warstwę oddzielnie blendujemy, wlewamy do naczynek – szklaneczek lub buteleczek.
Wypijamy od razu po przygotowaniu.
Na zdrowie 🙂
Co zawierają zawarte w nim owoce?
Przede wszystkim:
maliny – witaminy z gruby B i kwas foliowy
wiśnie – potas, witamina C, błonnik
czarne porzeczki – witamina C!
truskawki – witamina C, żelazo, wapń, magnez
banany – potas
ananas – witamina C, mangan, żelazo
kiwi – witamina C, potas
cytryna – witamina C
Przepis wygrał w konkursie organizowanym przez XLM.pl Księgarnię Ludzi Myślących i Słodkie Okruszki w konkursie na “Zdrowy koktajl lub smoothie”.
Pomysły na inne bomby witaminowe:
OWOCOWY, ŻÓŁTY KOKTAJL ODŻYWCZY:
PICIE I PRZYGOTOWYWANIE SOKÓW, SMOOTHIE I KOKTAJLI:
- pijemy regularnie – wszelkie możliwe, świeżo wyciskane soki czy blendowane koktajle/smoothie. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów.
- najlepiej z owoców sezonowych, zimą i wczesną wiosną niestety jest to mało wykonalne.. wtedy korzystamy z cytrusów, ale z umiarem. Powinno się spożywać owoce i warzywa ze swojej strefy klimatycznej, czyli u nas jabłka, gruszki, marchewki, rzadziej owoce tropikalne. Choć, pewnie nie jestem odosobniona, bardzo je lubię 🙂
- soki najlepiej pić świeżo po przygotowaniu, nie robimy na zapas ani na następny dzień. Jeśli jednak zostanie nam sok – koniecznie trzymamy w lodówce, szczelnie zamknięty.
- owoce i warzywa wybieramy najlepszej jakości (zasada “jest gorsze, zrobimy z nich sok” nie jest najlepsza). Soczyste, świeże owoce i warzywa dają najwięcej soku i zawierają najwięcej witamin!
- W sokach z sokowirówki – jabłka dokładnie myjemy i nie obieramy ze skórki, która jest bardzo wartościowa (zawiera dużo błonnika). Również gruszki i inne owoce, których nie musimy obierać, zostawiamy ze skórką
- do soków, które ciemnieją – np. z jabłek wystarczy dodać kawałek cytryny, aby nie traciły swojego pięknego koloru
- warto pić soki wielkoowocowe i wielowarzywne, dostarczamy wówczas przekrój najrozmaitszych składników oraz możemy poszukać nowych smaków, dzięki najróżniejszym połączeniom