KURCZAK – orzeźwiająca, kolorowa marynata.
Aby przygotować mięso jak wiadomo należy je najpierw zamarynować, by nadać mu smaków i aromatów. Przy kurczaku jest to o tyle proste, że marynować możemy dość krótko w porównaniu do królika czy kaczki. Wystarczą nam min. 2 godziny, choć najlepiej w marynacie zostawić mięso na noc lub na 24 godziny w lodówce. Im dłużej tym lepiej, no bez przesady 😉
Piersi z kurczaka są dość banalne i pospolite, ale możemy nadać im wyjątkowy smak, dzięki warzywom i świeżym ziołom. Proponuję przepis na marynatę do piersi z kurczaka z ziołami, cebulką i papryką, w lekko cytrynowej, orzeźwiającej odsłonie. Tak przygotowanego kurczaka możemy następnie przyrządzić na patelni jak również przygotować na grillu na odpowiedniej tacce i podać z ziemniaczkami czy też pieczywem.
SKŁADNIKI na kolorową, orzeźwiającą marynatę na PIERŚ Z KURCZAKA
(porcja na 2 osoby)
★ 400 gramów piersi z kurczaka
★ oliwa z oliwek
★ 1/2 cebuli
★ cytryna
★ kawałki zielonej (gorzkawej) i czerwonej (słodkiej) papryki
★ papryka słodka wędzona
★ pieprz czarny
★ sól
★ świeży majeranek
★ świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso myjemy, kroimy w dość równą kostkę.
2. Dodajemy wszystkie przyprawy, cienko pokrojoną cebulkę, paprykę, obraną i pokrojoną w półtalarki cytrynę.
3. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Przykrywamy szczelnie folią lub przekładamy do woreczków foliowych z zamknięciem. Jeśli trzymamy w takich woreczkach – pamiętajmy, żeby w lodówce trzymać je na płasko, inaczej oliwa z przyprawami spłynie na dno i nie zamarynuje się mięso na górze.
5. Tak przygotowane piersi z kurczaka: smażymy na patelni ze wszystkimi podatkami i oliwą z marynaty ok. 15-20 minut na małym ogniu (zależnie od wielkości kurczaka), podajemy z ziemniaczkami.
Możemy również przygotować danie na grillu, na odpowiedniej tacce.
Smacznego 🙂
A tu znajdziecie przepis na inną,
bardzo oryginalną i ciekawą MARYNATĘ DO PIERSI Z KURCZAKA,
z PUREE Z DYNII Z SEZAMEM i ZIOŁAMI: