soczysty INDYK W MAŚLE z podpieczonymi ziemniaczkami w mundurkach
Moja Mama robiła tak kiedyś udka z kurczaka, ponieważ podpatrzyła u Swojej Mamy.. Więc robię tak i ja. Tym razem akurat piersi z indyka a nie kurczaka.. ale wykonanie jest bardzo podobne.
Danie robi się w bardzo prosty sposób. Jest ono też dość szybkie jako, że indyk jest delikatnym mięsem – jego obróbka, szczególnie kiedy piersi pokroimy na mniejsze części, zajmuje około kilkunastu minut. Warto oczywiście wcześniej zamarynować mięso w ziołach, aby było aromatyczne. Najlepiej w świeżych.. i.. dobranych do naszych upodobań. Ja hoduję na parapecie te zioła, które lubię wykorzystywać w daniach. Do mięs bardzo często: rozmaryn, tymianek i moją ukochaną kocankę włoską 🙂
Mięso “robione” w maśle (tak w maśle z dodatkiem oliwy, a nie na maśle) jest bardzo soczyste. Z tłuszczu powstaje idealny sos do polania ziemniaczków. A jeśli zostanie nam porcja mięsa – od razu mamy w czym go podgrzać czy podsmażyć.
Czyli – przepis na szybkie, bardzo aromatyczne danie obiadowe, najlepiej podane z lekką sałatką z rukoli, sałaty, pomidora, cebulki i vinegrettu (z oliwy z oliwek, octu balsamicznego soku z cytryny, soli i pieprzu).
soczysty INDYK W MAŚLE z podsmażanymi ziemniaczkami
Składniki
- 1 podwójny filet z indyka
marynata
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
- gałązka świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku i macierzanki
- kilka listków świeżego oregano i bazylii
- gałązka świeżej kocanki włoskiej (potocznie nazywanej "maggy" lub "curry")
- 2-3 ząbki czosnku
pozostałe składniki:
- 1-1,2 kg młodych ziemniaczków
- 100-150 gramów masła
- oliwa z oliwek do podsmażenia ziemniaczków
Instrukcje
Marynowanie mięsa
- Fileta indyka myjemy, kroimy na mniejsze części.
- Do naczynia (najlepiej takiego, które będziemy mogli zamknąć i wstawić do lodówki) wlewamy oliwę, dodajemy sól, pieprz, porwane na mniejsze kawałki lub posiekane zioła i pokrojony lub przeciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy.
- Wkładamy kawałki indyka i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ja najczęściej przygotowuję marynaty dzień wcześniej czyli mięso przechodzi cudownymi smakami ziół dobre kilkanaście godzin.
Gotowanie & pieczenie
- Ziemniaczki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 10-15 minut zależnie od odmiany i wielkości. Ziemniaczki nie mogą być rozgotowane tylko prawie ugotowane.
- Po tym czasie wodę wylewamy, ziemniaczki przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy do zrumienienia.
- Zamarynowane mięso przekładamy (razem z oliwą) do garnka (musi to być garnek / rondelek a nie patelnia ponieważ nie chcemy smażyć tylko bardziej gotować), dodajemy masło i pichcimy na małym / średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli indyk pokrojony jest na średnie kawałki – powinien być gotowy w 15-20 minut.
- Podajemy na gorąco, najlepiej z lekką sałatką z vinegrettem.
Smacznego 🙂