TARTA Z WĘDZONĄ RYBĄ (TREWALEM) z pomidorkami i bazylią
To kolejna, 3-cia i ostatnia z tej serii tarta rybna zrobiona po pobycie nad morzem i przywieieniu wędzonych rybek (ale na pewno nie ostatnia w ogóle!). Pierwsza była z pstrągiem – bardzo delikatna, wyważona, druga z karmazynem – ciekawa i oryginalna w smaku – z gruszką i genialnie zapiekającym się serem halloumi, ostatnia z trewalem – najprostsza i najbardziej wyrazista w smaku. A to za sprawą trewala, który jest bardzo konkretny w smaku.
Spód wykonany jest z ciasta francuskiego – dzięki czemu jesteśmy w stanie przygotować całe danie w mniej niż godzinę. Masa jest na bazie śmietany i jajek z dodatkiem mascarpone. Mimo iż 3 proponowane tarty z wędzonymi rybami są podobne w przygotowaniu – każda z nich ma inny smak za sprawą 3 różnych ryb oraz zupełnie innych dodatków – warzyw i przypraw.
Każdą z nich możemy zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno, na obiad, kolację lub przygotować z okazji wizyty gości.
Tarta z trewalem, w porównaniu do 2 pozostałych tart z wędzonymi rybami, jest najbardziej wyrazista w smaku, ma najmniej dodatków i najwięcej masy ze śmietany, mascarpone i jajek. Połączenie pomidorków i dużej ilości bazylii nadaje jej bardzo włoską nutę.

TARTA Z WĘDZONĄ RYBĄ (TREWALEM) z pomidorkami i bazylią
Sprzęt
- foremka, najlepiej z wyjmowanym dnem
- piecyk
- opcjonalnie – blender
Składniki
- 1/2 – 1/3 opakowania ciasta francuskiego
- 150 gramów wędzonego trewala
- 100-150 gramów pomidorków koktajlowych (kilkanaście sztuk)
- 1 mała cebula czerwona
- 125 gramów serka mascarpone
- 50-75 ml śmietany 30 lub 36%
- 10-15 listków świeżej bazylii
- świeżo mielony czarny pieprz
Instrukcje
- Ciasto francuskie docinamy do formatu foremki, wykładamy na blaszkę, dociskamy widelcem. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 220'C przez ok 8 minut lub do lekkiego zrumienienia.W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy resztę składników.
- Z ryby wyjmujemy ości, dzielimy na mniejsze kawałki.Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół.Cebulkę obieramy, kroimy w talarki lub półtalarki.
- MASA ŚMIETANOWAŁączymy mascarpone, śmietanę i jajka, dodajemy pieprz. Mieszamy energicznie widelcem lub blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na upieczony spód z ciasta francuskiego układamy kawałki wędzonego trewala. Kładziemy pomidorki i i liście świeżej bazylii. Wylewamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy czerwoną cebulką.
- Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C przez ok. 15 minut / do momentu ścięcia masy śmietanowej. Jeśli góra nam się zaczyna mocno przypiekać a masa nie jest jeszcze ścięta – przykrywamy tartę folią aluminiową i trzymamy w piecu jeszcze kilka minut.
Praktyczne rady podczas przygotowywania tart i tart w wędzonymi rybami:
– nie każde ciasto francuskie kupione w sklepie piecze się tak samo długo. Czasami jest to 7-8 minut, są ciasta które wymagają ok. 10-12 minut, wszystko zależy od producenta.
– w sprzedaży są różne formaty ciasta francuskich, warto poszukać takiego, które odpowiada naszej foremce. Ja znalazłam takie, które mogę przeciąć na pół i z 1 opakowania wychodzą aż 2 tarty.
– jeśli damy więcej dodatków – masy śmietanowej potrzebujemy mniej i odwrotnie
– masę śmietanowo-jajeczną wylewamy bardzo powoli, aby przepłynęła między składnikami. Jeśli będziemy wylewali szybko – słynie poza foremkę
– tart z wędzonymi rybami nie solimy ponieważ ryby są wystarczająco słone
– do tart bardzo praktyczne są blaszki z wyjmowanym dnem
– przed skomponowaniem składników i dodatków w postaci ziół – zawsze spróbujmy najpierw ryby i zastanówmy się czy przygotowane składniki na pewno pasują do ryby. Ryby są bardzo różne z smaku.