WEGAŃSKI KEFIR czyli hodowla grzybka tybetańskiego na wegańskim mleku – testy mleka

307

WEGAŃSKI KEFIR czyli hodowla grzybka tybetańskiego na wegańskim mleku – testy mleka sojowego i owsianego

To wpis uzupełniający do wpisów o probiotykach, które można hodować w domu, a dokładniej o grzybku tybetańskim czyli ziarnie kefiru. Jest to początek udokumentowanych testów, które robione są tylko 1-2 razy. Nie są to takie testy (póki co jeszcze) jakie wykonuję na grzybkach herbacianych. Przy grzybkach herbacianych, aby wykluczyć kwestię przypadku, dane proporcje / parametry powtarzam wielokrotnie, a w cyklu przyjmuję od 10 do 40 słojów.

Zaczęłam testować mleka wegańskie ponieważ często dostaję pytania na jakim mleku można prowadzić grzybka tybetańskiego.. I odpowiedź jest prosta – teoretycznie na każdym jeśli w składzie jest cukier lub dodamy go sami. Jednakże znalezienie dobrego mleka nie jest już takie proste.. Dawno temu, przy pierwszych testach znalazłam dobre mleka wegańskie, nie sądziłam jednak, że będę musiała do nich wracać… więc teraz wznawiam poszukiwania 🙂 O ile dobrze pamiętam to dobrze wychodził na mleku migdałowym… Następna próba będzie właśnie na nim.

Dodam, że u mnie w domu pije się mleko krowie i grzybek tybetański jest prowadzony tylko na mleku z laktozą (poza próbami) – ze względu na smak jak i brak przeciwwskazań.
Dobór mlek do pierwszego testu jest kompletnie przypadkowy – są to mleka które dostępne były w przypadkowym sklepie, a wynikami dziele się poniżej. Kolejne testy będę przygotowywała stopniowo i również podzielę się wiedzą.

Krótki wstęp:

GRZYBEK TYBETAŃSKI zwany czasami potocznie i uroczo „tybetkiem” to skupisko drożdży i bakterii, które po dodaniu do mleka – fermentuje je, a powstały napój nazywamy kefirem. Kefir można otrzymać z mleka pochodzenia zwierzęcego – krowiego czy też koziego, jak również z mlek wegańskich.

Więcej o grzybku można przeczytać w artykule podstawowym.

PROWADZENIE GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO NA MLEKU WEGAŃSKIM

Przy produkcji kefiru i prowadzeniu hodowli grzybka tybetańskiego na wegańskich mlekach (a poprawnie nazywając – napojach) należy pamiętać, że grzybek tybetański potrzebuje LAKTOZY. Możemy prowadzić tybetka na mleku wegańskim, ale CO KILKA CYKLI (2, 3, 5-ty) MUSIMY nastawić cykl na mleku zwierzęcym z laktozą.

Jeśli w rodzinie są zarówno osoby, które wykluczają z diety produkty pochodzenia zwierzęcego jak i te które je spożywają – najprościej nastawiać cykle naprzemiennie: mleko zwierzęce – mlek roślinne – mleko zwierzęce itd. Wtedy mamy pewność, że grzybek na pewno będzie odżywiony.

W przypadku długoterminowym prowadzeniu produkcji (już od około kilku/dziesięciu cykli) na mleku bez laktozy – grzybek będzie nam słabł i będzie zmniejszała się drastycznie jego ilość. Czy będzie się to działo od 2-go czy od 6-go cyklu zależy od mleka.

WYBÓR MLEKA ROŚLINNEGO do hodowli grzybka tybetańskiego

Z doborem mleka krowiego sprawa jest bardzo prosta. Idealną sytuacją jest mleko prosto od krowy, Nie każdy jednak ma do niego dostęp więc można używać, i najczęściej używane jest, mleko pasteryzowane czyli to sprzedawane w butelkach, z krótką datą przydatności. Najlepiej kupować mleko o zawartości tłuszczu 3,2%, można również używać 2% (jeśli niewskazane jest 3,2). Nie używamy jedynie mleka UHT.
Cykle nastawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Jeśli chodzi o mleko wegańskie to mamy do wyboru bardzo szeroki asortyment – od kupnych po domowe. I mogą być to zarówno mleka sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, kokosowe czy nawet woda kokosowa. Nie na wszystkich tych płynach kefir chce jednak pracować. I to nie tak, że na owsianym napoju będzie udany kefir a na ryżowym już nie. Wszystko zależy od składu samego mleka. Generalną zasadą jest, że w mleku, które używamy musi być cukier, który jest pożywką dla naszego scoby (angielski skrót symbiozy drożdży i bakterii, w oryginale – Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast. Scobym nazywamy również grzybka herbacianego). Jest to jednak tylko generalna zasada. Jest tylu różnych producentów i tak zróżnicowane składy napojów, że niestety musimy zrobić próby i znaleźć to odpowiednie dla siebie (chodzi o smak) jak i dla scoby.
Produkcja na mleku wegańskim również trwa ok. 24 godzin w temperaturze pokojowej.

Kefir na mleku innym niż krowie może mieć inny kolor – zależnie od użytego płynu.

Ziarno kefiru może także „złapać” lekko inny odcień, ale po mocnym przepłukaniu na sicie już po cyklu lub po nastawieniu na mleku krowim – wraca jego biało-żółty odcień.

TEST dwóch przykładowych mlek wegańskich

Wykonałam test na 2 mlekach, które kupiłam w najbliższym sklepie. Jest to mleko sojowe ALPRO i owsiane GO VEGE. Nazywam je mlekami, są to tak na prawdę napoje mleczne. W tym teście nie ma absolutnie złych intencji jeśli chodzi o ocenę samego mleka. Jest to test mlek, na których może (lub właśnie nie chce) „pracować” grzybek tybetański, nie jest to ocena ani test samego mleka jako produktu.

  1. MLEKO SOJOWE

Pierwszym mlekiem do testu było mleko sojowe składające się z wody, z soji (8%) z dodatkiem cukru – producent nie informuje ile go jest. Przy okazji testów zrobiłam również próbę mleka sojowego z dodatkiem cukru, aby zobaczyć jaka będzie różnica.

WYNIKI TESTÓW:

MLEKO SOJOWE: 200 ml
★ grzybek tybetański: 20 g
cykl: ok. 24 h
wynik: kefir wyszedł gęsty
grzybek tybetański – urósł
smak kefiru – to kwestia preferencji (osobiście wolę kefir mleczny)

MLEKO SOJOWE: 200 ml
★ grzybek tybetański: 20 g
★ + 20 gramów cukru
cykl: ok. 24 h
wynik: kefir wyszedł gęsty, ale za słodki (przez dodatkowy cukier)
grzybek tybetański – urósł

2. MLEKO OWSIANE

Drugim mlekiem było mleko owsiane (napój owsiany) nie zawierał w sobie dodatku cukru, dlatego też próbę wykonałam dwukrotnie – na początek bez cukru, a następnie z jego dodatkiem. Skład produktu to woda i 12% owsa.

MLEKO OWSIANE: 200 ml
★ grzybek tybetański: 20 g
cykl: ok. 24 godzin
wynik: kefir nie wyszedł. Napój jest lekko przekiszony, ale nie jest to konsystencja kefiru
grzybek tybetański: zmalał

MLEKO OWSIANE: 200 ml
★ grzybek tybetański: 20 g
+ 20 gramów cukru
cykl: ok. 24 godzin
wynik: bez zmian po dodaniu cukru czyli kefir nie wyszedł, w smaku – lekko przekiszony, zupełnie płynny
grzybek tybetański: lekko zmalał

Jeśli macie swoje doświadczenia prowadzenia grzybka tybetańskiego na mleku roślinnym – piszcie, może pomoże to komuś, kto musi unikać mleka zwierzęgo.
Kolejne próby – będą.

Dodaj komentarz

Close
error: