KOMBUCHA grzybek herbaciany – każdy cykl może być inny..
czyli kolejny wpis o cudownych grzybku herbacianym.
Krótki wstęp o grzybku herbacianym
Kombucha (czyt. kombucza) zwany także grzybkiem herbacianym czy też grzybkiem japońskim to symbioza drożdży i bakterii w postaci galaretowatego krążka. Dodaje się go do osłodzonej herbaty wraz z ok. 10% startera czyli płynu z poprzedniej produkcji. Efektem finalnym jest probiotyczny i bardzo zdrowy napój zwany kombuchą.
Grzybek, od którego zaczynamy produkcję nazywamy “matką”, a nowopowstały “dzieckiem” lub “córką”. Córka już przy drugim cyklu staje się “matką”.
Symbiozę bakterii i drożdży nazywa się również scoby – jest to angielski skrót od wyrażenia Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast. Takim określeniem nazywamy również symbiozę drożdży i bakterii grzybka tybetańskiego, z którego powstaje kefir, choć przy grzybku tybetańskim zauważyłam, że rzadziej korzysta się z tego wyrażenia.
Herbata użyta do produkcji może być zarówno zielona, czarna, czerwona, biała, yerba mate czy rooibos.
Starter dodaje się w celu zakwaszenia środowiska, przyśpieszenia procesu fermentacji i zabezpieczenia produkcji przed pleśnieniem.
Produkcję prowadzi się nienasłonecznionym, najlepiej zacienionym, ciepłym miejscu / temperaturze pokojowej.
Cykl trwa od ok. 10 do nawet 21 dni.
Więcej o grzybku herbacianym można przeczytać we wpisie podstawowym.
CZY WSZYSTKIE CYKLE WYGLĄDAJĄ TAK SAMO?
CZY KAŻDY SŁÓJ, nawet z podobnym grzybkiem “matką”, taką samą proporcją składników (herbata, woda, cukier, starter) będzie zachowywał się i wyglądał identycznie?
NIE. Może wyglądać tak samo, ale nie musi.
Są pewne zależności, które mogą powodować różny przebieg cyklu.
Cykl może zależeć od:
★ temperatury otoczenia
★ wielkości słoja
★ wielkości grzybka herbacianego
★ jakości grzybka herbacianego
★ jakości startera
★ ilości startera
★ jakości naszej hodowli
★ wybranego słodu
★ herbaty – jakości, zaparzenia
★ ilości wlanego płynu.
Jest bardzo dużo zmiennych, ale nawet jeśli mamy takie same warunki i proporcje – nasze hodowle mogą zachowywać się w nieprzewidywany sposób, również długość cyklu każdego “słoja” może się nieznacznie różnić (może to być nawet ok. 2-4 dni różnicy)
3 takie same grzybki, wrzucone do 3 takich samych słojów, z tą samą herbatą, ilością cukru, wody, starteru mogą zachowywać się i pracować różnie. To wszystko sprawia, że nawet jak mamy nasze “idealne” proporcje czy długość cyklu – nie zawsze mogą się one sprawdzić w praktyce.
Nie zależy to od nas tylko od symbiozy bakterii i drożdży, które nie do końca jest przewidywalne.
Dla przykładu przedstawiam kilka zdjęć, na których obok siebie stoją słoje z tego samego nastawienia.
Na zdjęciu widać słoje między 7-tym a 21-szym dniem cyklu, zdjęcia wykonane są z różnych z nastawień, ale na 1 zdjęciu są słoje z 1 nastawienia.
Do produkcji użyte były:
– podobne grzybki “matki”
– podobne słoje
– ta sama herbata oraz jej ilość
– ta sama ilość cukru i wody
– ten sam starter i jego ilość
– stały w tym samy miejscu, obok siebie.
Jedyną różnicą może być ilość wlanego płynu, ale zachowane są proporcje.
Jak widać w porównywanych słojach mamy:
– inną wielkość nowopowstałego grzybka
– inną ilość “farfocli”
– inną klarowność płynu lub jej brak
– nowopowstałe grzybki nie są też identyczne – niektóre są idealnie równe, niektóre bardziej wygięte lub chropowate
– grzyb “matka” może zachowywać się w każdym słoju inaczej – czasami unosi się na powierzchni (czyli jest tuż pod nowopowstałym grzybkiem), niekiedy opada na dno, czasami pływa w słoju. Każda opcja jest poprawna.
A wszystko to sprawia, że hodowla kombuchy i symbioza drożdży i bakterii potrafi być niesamowita i nieprzewidywalna..
W kolejnych wpisach będę chciała skupić się na zależnościach między długością cykli a temperaturą otoczenia, smakiem i innymi czynnikami, które mogą mieć wpływ na cykl. Na tyle, ile mogą mieć.. bo jak widać nie wszystko zależy od nas…
-
herbata zielona CHINA SENCHA standard 50g8,19 zł z VAT
-
herbata zielona SENCHA KAKTUSOWA 50g9,49 zł z VAT
-
herbata zielona SENCHA JAŚMINOWA 50g9,49 zł z VAT