MŁODA KAPUSTKA Z KIEŁBASKĄ

MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASKĄ – szybki i aromatyczny obiad

To kolejny, drugi wpis po otrzymaniu paczek z TOO GOOD TO GO czyli z akcji, w której można uratować jedzenie przed wyrzuceniem, kupując je z krótką datą przydatności (1-2 dni). Akcja coraz lepiej rozwija się w Polsce, a dzięki mediom społecznościowym, informacja o tej szczytnej akcji Zero Waste dociera do coraz szerszego grona odbiorców. My też ją popieramy.

W naszych paczkach było sporo różnego rodzaju nabiału oraz kiełbaski i parówki. I mimo, iż mamy swoich ulubionych dostawców i miejsca, gdzie kupujemy kiełbaski, szczególnie te, które przeznaczamy do suszenia, nic nie mogło się zmarnować. Wystarczyło dokupić 1 główkę kapusty i wykorzystać małą paczkę pomidorków koktajlowych z lodówki, które nota bene tez wymagały już zużycia.

MŁODA KAPUSTKA Z KIEŁBASKĄ – jedno z najbanalniejszych dań, ale za to zależnie od kiełbaski i doprawienia – aromatyczne i rozgrzewające. Łatwe do odgrzania jak i do przechowania.

SKŁADNIKI:

★ 1 cebula
★ odrobina oliwy z oliwek do podsmażena cebulki
★ 1 mała – średnia główka młodej kapusty
★ 3 kiełbaski
★ 200g pomidorków koktajlowych (mogą być każde inne, opcjonalnie przecier / koncentrat pomidorowy)
★ kilka suszonych grzybów
★ 1/2 łyżki soli (ilość zależy od słoności kiełbaski)
★ 1 spora łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
★ 2-3 łyżki masła
★ 3 liście laurowe
★ szklanka wody
★ świeże zioła: tymianek, majeranek

WYKONANIE:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Do garnka (do takich dań najlepiej wybrać ciężki, żeliwny garnek, który długo się rozgrzewa ale długo trzyma temperaturę) wlewamy odrobine oliwy i szklimy cebulkę.
  2. Kapustę ciekamy, dorzucamy do garnka. Dolewamy ok. szklankę wody.
  3. Dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę, pomidorki, przyprawy (liść laurowy, suszone grzyby, sól, pieprz, świeże zioła).
  4. Dusimy pod przykryciem ok. 30-60 minut, doglądając, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub dodać odrobinę masła (ja zawsze wolę dać troszkę masełka).
  5. Potrawa jest gotowa kiedy kapustka jest miękka, ale im dłużej będzie się “pichcić”, tym będzie lepsza i wszystkie smaki się przegryzą.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×