TARTA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, mini pieczarkami, szpinakiem i porem
czyli tarta, która powstałą po pobycie nad morzem, gdzie można kupić genialne ryby – świeże jak i wędzone. Trzeba tylko znać dobre miejsce 🙂 Przywiozłam ze sobą ryby, które łatwo przetransportować, więc kolejne wpisy pewnie będą w wykorzystaniem wędzonych rybek 🙂
Tarta z wędzonym pstrągiem to tarta bardzo szybka do wykonania, lekka i zdrowa. Może być na obiad, kolację jak i na przyjęcie. Składniki użyte oraz słoność ryby powoduje, że nie musimy jej bardzo mocno przyprawiać – wystarczy odrobina pieprzu i świeże listki ziół (u mnie majeranek z domowego zielnika).
TARTA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM ze szpinakiem, mini pieczarkami i porem
Składniki
- 1/2 – 1/3 opakowania ciasta francuskiego
- 100 gramów mini pieczarek
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietany 30 lub 36%
- 2 małe jajka
- 150 gramów wędzonego pstrąga
- 50 gramów świeżego szpinaku
- 30-40 gramów pora
- tymianek
- pieprz
Instrukcje
- Ciasto francuskie docinamy do wybranej foremki. Wykładamy foremkę, dociskamy spód widelcem.
- Pieczemy do lekkiego zrumienienia w piecyku rozgrzanym do 200'C – ok. 8-10 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy farsz.
- Pieczarki myjemy, wrzucamy na patelnie z łyżką masła i podsmażamy ok. 2-3 minuty do lekkiego zrumieniania.
- Szpinak myjemy, siekamy na mniejsze kawałki, pora myjemy, kroimy na cienkie talarki. z wędzonego pstrąga wyjmujemy ości i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Śmietanę łączymy z jajkami, najlepiej za pomocą widelca, dodajemy pieprz. Nie solimy jeśli ryba jest wędzona ponieważ tarta będzie już wystarczająco słona.
- Na upieczony spód kładziemy: pieczarki, szpinak, kawałki wędzonego pstrąga, pora.
- Na wierzch, powoli aby przedostała się między składnikami, wylewamy masę ze śmietany i jajek.
- Na górę kładziemy świeże zioła – np. tymianek ogrodowy.
- Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180'C z włączonym termooobiegiem przez 20 minut.
Smacznego 🙂