PIECZONE małe główki KALAFIORA Z PRZYPRAWAMI w 3 wersjach czyli szybkie, proste (a nawet banalnie proste) i lekkie danie.
Jeśli chcemy upiec kalafior – najlepiej wybieramy małe, młode główki. Te pieką się mniej niż pół godziny, duże natomiast trzeba piec dwukrotnie dłużej. Są smaczniejsze i delikatniejsze, można je porównać do brokułów. Są również bardziej praktyczne przy nakładaniu na talerz czy też serwowaniu na przyjęciu. Na talerzu wyglądają uroczo. Przy małych główkach nie trzeba nawet wycinać głąbów, by upieczone rozpływały się w ustach.
Proponuję 3 różne zestawy przypraw, które można dowolnie modyfikować wg upodobań i przypraw, które mamy w domu.
Osobiście uważam, że najciekawsza i najsmaczniejsza jest wersja z tymiankiem i rozmarynem z dodatkiem gałki muszkatołowej, goździków i cukru trzcinowego. Nadaje zwykłemu kalafiorowi bardzo ciekawy aromat ale podobno o gustach się nie dyskutuje 😉
Komponujcie swoje zestawy, inspirujcie się i wybierzcie swoją ulubioną wersję.
PIECZONY KALAFIOR Z PRZYPRAWAMI
Sprzęt
- brytfanka do pieczenia
- piecyk
Składniki
- kalafior małe główki 10-12 cm średnicy
- oliwa z oliwek
przyprawy – propozycja PODSTAWOWA
- szczypta soli
- szczypta suszonej mięty
- szczypta suszonej cebuli
- szczypta mielonego / granulowanego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego
- szczypta suszonego oregano
- szczypta papryki w płatkach lub słodka papryka
- szczypta pieprzu czarnego
- odrobina sok z cytryny
przyprawy – propozycja OSTRA
- szczypta soli
- szczypta wędzonej słodkiej papryki
- szczypta chilli
- szczypta mielonego / granulowanego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta suszonej cebuli
- szczypta suszonej bazylii
przyprawy – propozycja ORYGINALNA
- szczypta soli
- szczypta mielonego / granulowanego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta papryki w płatkach lub słodka papryka
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta mielonego liścia laurowego lub 1/2-1/3 liścia pokruszonego
- 1 zmielony goździk
- szczypta gałki muszkatołowej
Instrukcje
PRZYGOTOWANIE
- Kalafiory myjemy, jeśli używamy większych kalafiorów – wycinamy głąby, przy małych – nie musimy.
- Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy wybrane z listy przyprawy, mieszamy.
- Główki dokładnie obtaczamy w przyprawach. Przy dużych warzywach praktyczniej będzie natrzeć warzywa ręcznie lub za pomocą np. pędzelka kuchennego.
- Kalafiorki układany na blaszce do pieczenia, na spód wlewamy odrobinę wody – ok. 3-5 milimetrów. Woda odparuje podczas pieczenia.
PIECZENIE
- Pieczemy 25 minut w piecyku rozgrzanym do 180'C lub do zrumienienia(jeśli użyjemy dużych warzyw – czas znacząco się wydłuży, nawet do godziny).
Podajemy na gorąco same, jako część większego dnia. Bardzo dobrze smakują również na zimno.
Takie upieczone już kalafiorki można również wykorzystać jako składnik sałatki.
Smacznego 🙂