SKLEP_KK4

zapiekane PIECZARKI PORTOBELLO

19

PIECZARKI PORTOBELLO ZAPIEKANE Z SERAMI I WARZYWAMI.

Pożywna przekąska lub lekki obiad. Bardzo lubię wykorzystywać pieczarki Portobello – są bardzo wdzięczne do smażenia i pieczenia, a poza tym wystarczy tylko odrobina soli i dodatki warzyw aby zrobić małe, pożywne i smaczne danie.

PIECZARKA PORTOBELLO

potrafi być dużym, okazałym kapeluszem, nawet do 20 cm średnicy.
Produkuje się je w Polsce, niestety większość na eksport. W sprzedaży pojawiają się jedynie okazjonalnie.
Szkoda, bo brązowe pieczarki są bardzo ciekawym produktem. Duże kapelusze sprawiają, że łatwo i szybko możemy je (mimo iż są dość płaskie  w porównaniu do pospolitych, białych pieczarek) nafaszerować  i zapiec. Możemy je również usmażyć na maśle z dodatkiem soli,  jak kanie. Brązowa pieczarka efektownie wygląda także na zapiekankach i pizzach. W porównaniu do białych pieczarek ma intensywniejszy, lekko słodkawy smak i jest bardziej mięsista.

SKŁADNIKI:

pieczarki Portobello
masło klarowane
cebula
pomidor
czosnek
★ żółty ser – najlepiej 2 rodzaje
przyprawy wg uznania:
pieprz
pieprz ziołowy
czerwona papryka
chili
sól

WYKONANIE:

1. Pieczarki myjemy, osuszamy, dusimy z każdej strony kilka minut na maśle z dodatkiem soli.

2. Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.

3. Dodajemy pomidora, pokrojonego w dość szerokie talarki, i lekko podsmażamy, aby stał się wiotki i stracił nadmiar wody.

4. Podduszone grzyby przekładamy do brytfanki lub foremki. Kładziemy je „do góry nogami” czyli na kapeluszu, na nich kładziemy plasterek żółtego sera, podduszonego pomidora, podsmażoną cebulkę, posypujemy drobno pokrojonym czosnkiem. Na wierzch rozkruszamy drugi rodzaj żółtego sera (lub posypujemy serem tartym – zależnie od tego jakimi serami dysponujemy). Przyprawiamy, wg uznania.

5. Na dno brytfanki kładziemy troszkę masła lub wlewamy odrobinę oleju.

6. Pieczemy w piecu w temperaturze 180-200’C przez ok. 15 minut.

Czas uzależniony jest od wielkości pieczarek.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
error: