TARTA SZPINAKOWA z serami

TARTA SZPINAKOWA Z SERAMI, czyli wytrawna tarta na kruchym spodzie, z farszem szpinakowym z serem Feta i serkami wędzonymi typu Capri (sery serwatkowe).

Można oczywiście do tarty dodać różne sery, zależnie od upodobania i tego, co mamy w lodówce 🙂 Bardzo dobrze pasują sery pleśniowe jak również wszelkie rodzaje żółtych serów. Odradzam jedynie topione (nie tylko do tarty, ale ogólnie odradzam) – zawierają niezdrowe, utwardzone tłuszcze trans.

To tarta dla miłośników szpinaku i serów, lub dla tych, którzy do szpinaku musza się jeszcze przekonać. Danie nadaje się zarówno na obiad, kolację jak również na przyjęcie 🙂 Można ją pokroić na kawałki i jeść trzymając w ręku 🙂

Szpinak sam w sobie jest dość.. nijaki, ale już z serami i czosnkiem komponuje się bardzo smakowicie 🙂

SKŁADNIKI na tartę o średnicy 21 cm i 3,5 cm wysokości.

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

★ 200 gramów mąki pszennej
★ 100 gramów zimnego masła
★ 2 małe żółtka (40 gramów) lub 1 duże
★ 1 łyżka śmietany 18% – 30 gramów
★ szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

★ 400 gramów mrożonego szpinaku
★ 1 paczka Fety lub sera typu Feta – 270 gramów
★ 150 gramów serka wędzonego, u mnie serek wędzony z przyprawami typu Capri
★ 2 małe jajka
★ 4-5 ząbków czosnku
★ sól, pieprz, gałka muszkatołowa

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę, zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę (można dodać zamiast śmietany wodę), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Robimy to szybko, ugniatamy jedynie do połączenia wszystkich składników. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Im dłużej tym lepiej.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 milimetrów, wykładamy na nienatłuszczoną foremkę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem spód.

3. Pieczemy kilkanaście minut, do zrumienienia w temperaturze 180’C z włączonym termoobiegiem. Aby ciasto nam nie wyrosło i nie wybrzuszyło się – obciążamy je na pomocą grochu. W tym celu na ciasto kładziemy folię / papier do pieczenia i wysypujemy groch, przeznaczony tylko do tego celu. Możemy również pilnować tarty i co jakiś szpatułką przygnieść wybrzuszenia. Obie metody się sprawdzają 🙂

4. FARSZ. Farsz możemy zacząć szykować jak spód włożymy do pieca. Do garnka wkładamy zamrożony szpinak, rozmrażamy. Możemy dla ułatwienia dodać odrobinę wody, która podczas gotowania i tak wyparuje. Trzymamy do ogniu do momentu rozmrożenia i wyparowania wody. Dodajemy świeży, przeciśnięty przez prasę czosnek. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

5. Następnie dodajemy fetę i inne sery. U mnie pokrojony w kostkę wędzony i z przyprawami serek typu Capri. Nie widziałam takiego w sprzedaży, dostałam już uwędzony w domowej wędzarce 🙂 Dodajemy całe jajka i przyprawy. Farsz musi być konkretny i dobrze doprawiony, po upieczeniu przyprawy są zawsze mniej wyczuwalne. Uważamy jedynie z ilością soli – niektóre sery same w sobie są dość słone. Wszystko mieszamy.

6. Kiedy spód tarty w piecu się już zarumieni, wylewamy na nią farsz i ponownie wkładamy do piecyka (pozostawiając tę sama temperaturę – 180’C, termoobieg) na ok. 25-30 minut.

Podajemy i kroimy najlepiej po wystudzeniu.

Smacznego 🙂

Szpinak z serami można również przygotować z makaronem.
Bardzo szybkie i proste danie obiadowe:

Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×