RYŻ Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ NA OSTRO.
Zdrowe, oczywiście kolorowe i bardzo proste danie jednogarnkowe 🙂
Jeśli użyjemy dużej ilości warzyw do przygotowania bulionu będzie bardzo aromatyczne, papryka nada słodkości, czosnek i przyprawy ostrości, a powoli gotowany ryż wchłonie wszystkie smaki zdrowych warzyw 🙂
SKŁADNIKI:
3 duże lub 6 średnich kolorowych papryk – pomarańczowa, zielona, czerwona
2 małe główki czosnku
100 – 150 ml oliwy z oliwek
200 gramów ryżu jaśminowego lub basmati lub innego, naszego ulubionego rodzaju
500 ml bulionu warzywnego (z pora, marchewki, pietruszki, selera – korzenia i części zielonej, dyni)
garść czerwonej fasoli z puszki
garść kukurydzy z puszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
chili
czosnek niedźwiedzi
suszona pietruszka
natka pietruszki do dekoracji (i smaku 🙂 )
WYKONANIE:
1. Paprykę, myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże kawałki – np. na ćwiartki lub ósemki. Czosnek obieramy z grubych łupinek (tych drobnych nie musimy), przekrawamy całą główkę wzdłuż. Paprykę i czosnek wrzucamy do garnka, najlepiej ciężkiego – kamiennego lub żeliwnego, w których przygotujemy całą potrawę (jeśli bulion warzywny mamy przygotowany wcześniej 😉 ), dusimy na oliwie do miękkości, mieszając co jakiś czas. Jeśli papryka lekko się przypiecze – tym lepiej, nada wyjątkowego smaku 🙂
2. Dosypujemy ryż i pozwalamy aby chwilę podprażył się na oliwie.
3. Dolewamy bulion warzywny (z dużej ilości warzyw, możemy go przygotować wcześniej lub użyć zamrożony, jeśli został nam przy okazji robienia jakiejś innej potrawy i przechowaliśmy go w zamrażalce). Dodajemy sól, pieprz, pozostałe przyprawy: chili, pieprz ziołowy, cytrynowy, czosnek niedźwiedzi, suszoną pietruszkę i dusimy pod przykryciem do momentu aż ryż stanie się miękki, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy bulionu lub jeśli już nie mamy go więcej – wody.
4. Na koniec dosypujemy czerwoną fasolę i kukurydzę, trzymamy na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Smacznego 🙂