Pieczone UDKA Z KACZKI w przyprawach – to kolejna propozycja na soczystą i aromatyczną kaczkę do zrobienia w bardzo prosty sposób. I tym razem również – niewiele przypraw, by jedynie podkreślić i wydobyć smak kaczki. Goździki oraz miód, połączone z czosnkiem, rozmarynem, sokiem z cytryny idealnie się do tego nadają. Należy pamiętać, aby odpowiednio długo marynować mięso – do 12 a nawet 24 godzin. Dla porównania kurczaka możemy marynować tylko 2-3 godziny. Aby mięsko było soczyste – pieczemy pod przykryciem, ostatnie 15 minut bez – aby skórka się ładnie zarumieniła i była lekko chrupiąca.
To prosty sposób na pyszny, ciepły obiad, a jak zostaną nam udka – równie smakowitą kolację.Tłuszczyk z pieczenia kaczki, która jest dość tłustym mięsem, jest pyszny na zimno – zastyga, tworzy konsystencję galaretki i jest przepyszny do posmarowania kawałka wiejskiego chleba!
SKŁADNIKI:
★ 4 udka z kaczki (ok. 1,6-2 kg) – kaczka się bardzo wypieka, więc śmiało mogę powiedzieć, że 1 udko to 1 duża (męska) porcja
MARYNATA:
★ oliwa z oliwek
★ suszony rozmaryn
★ sok z cytryny
★ goździki mielone
★ sól
★ pieprz
★ 1 łyżka miodu
★1 ząbek czosnku
★ ziemniaczki
WYKONANIE:
1. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, suszonego rozmarynu, miodu, soku z cytryny, czosnku (przeciśniętego przez prasę), mielonych goździków, soli i pieprzu.
2. Udka kaczki myjemy, wkładamy do pojemnika/miseczki i zalewamy marynatą. Marynujemy min. 12 godzin.
Można też wykorzystać do tego woreczek strunowy, tak jak przy kurczaka:
3. Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, polewamy i nacieramy marynatą.
Po bokach brytfanki i pomiędzy udkami możemy dorzucić (surowe) plasterki ziemniaków. ie spieką się, ponieważ z kaczki wytopi się sporo tłuszczu.
4. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 200’C przez ok. 1:15 pod przykryciem (naczynie żaroodporne z pokrywą lub brytfanka przykryta folią do pieczenia) + 15 minut bez przykrycia.
Na ostatnim zdjęciu widać jak zastyga tłuszczyk
z pieczonym udek kaczki – to pyszna galaretka 🙂
Smacznego 🙂
INNY SPOSÓB NA KACZKĘ (w całości):
KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ w ziołach z jabłkami: