Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

KOTLETY PIECZARKOWE

KOTLETY PIECZARKOWE

KOTLETY PIECZARKOWE z cebulką i kaszą manną. Wegetariańska wersja mielonych, w której nie podsmażamy wcześniej ani pieczarek ani cebulki. Proste, szybkie do wykonania kotleciki, na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapkę, najlepiej podróżną 🙂 

 

SKŁADNIKI:

300 gram pieczarek
2 małe jajka
100 gram kaszy manny (6 łyżek)
1 duża cebula (159 gram)
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
sezam
olej roślinny

WYKONANIE:

1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Cebulę obieramy, blendujemy prawie na pastę, dociskamy, odlewamy wodę, jeśli cebulka była bardzo „soczysta”. Możemy też cebulkę pokroić w bardzo, bardzo drobną kosteczkę.

3. Do miski wkładamy pieczarki, cebulkę, jajka, kaszę mannę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powinna wyjść niezbyt gęsta masa.

4. Łyżką nabieramy masę, formujemy kulki. Formowanie jest troszkę inne niż w przypadku kotletów mielonych, ponieważ masa jest mniej stabilna. Trzeba to robić delikatnie. Jeśli w naczyniu z farszem zbierze się woda – należy ją wylać, aby nie rozwadniały kotletów. Obtaczamy w bułce tartej. Jako, że masa nie jest bardzo gęsta, może jeszcze wchłonąć trochę bułki. Następnie obtaczamy w sezamie.

5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony.

Smacznego 🙂

 

 

INNE PRZEPISY Z PIECZARKAMI:





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *