ZUPA PIECZARKOWA – może, ale nie musi, być wegetariańska
Lekka, delikatnie słodka zupa. Można ją wykonać na bulionie warzywnym lub warzywno-mięsnym.
Przepis na wegetariańską wersję:
SKŁADNIKI:
3-4 marchewki
2 pietruszki
pół dużego selera
2-3 ziemniaki
250 gramów pieczarek
1 cebula (opcjonalnie)
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz,
czosnek niedźwiedzi
suszona pietruszka
WYKONANIE:
1. Marchewkę, seler i pietruszkę myjemy, obieramy, ewentualnie kroimy, zalewamy wodą. Bulion gotujemy na małym ogniu około godziny.
2. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Pieczarki opłukujemy (długie mycie powoduje, że pieczarki nabierają wody i gorzej się smażą), obieramy (jeśli nie są to pieczarki baby, z których nie trzeba zdejmować skórki), kroimy na talarki, podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, do lekkiego zrumienienia. Jeśli robimy zupę z cebulką – podsmażamy ją również z pieczarkami.
4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy pieczarki. Przyprawiamy – sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona pietruszka.
5. Zabielamy śmietaną. Jak nie zważyć śmietany w zupie? Odlewamy pół kubka / miseczki gorącej zupy i powoli, łyżka po łyżce dodajemy śmietanę (najlepiej o temperaturze pokojowej). Zahartowana śmietana (lub jogurt w niektórych zupach), połączy się z zupą idealnie 🙂 Zważona śmietana nie zmienia smaku zupy, ale psuje danie wizualnie.
Smacznego 🙂
LUBICIE PIECZARKI?
Próbowaliście już pieczarek Portobello?
Jeśli nie, koniecznie spróbujcie ZAPIEKANEJ PIECZARKI PORTOBELLO: