SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO Z KUKURYDZĄ I GRANATEM
SKŁADNIKI na 3-4 porcje:
100 gram makaronu ryżowego
2 małe pory (o średnicy 3-4 cm)
1/2 puszki słodkiej kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
100 gram mini pieczarek
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz cytrynowy
łyżka masła
garść pestek granatu
WYKONANIE:
1. Makaron rozkruszamy na drobniejsze kawałki, wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i oliwy, gotujemy 5-6 minut. Odsączamy, odstawiamy.
2. Pieczarki myjemy, obgotowujemy w wodzie, a następnie podduszamy chwilę na patelni, na maśle.
3. Pory myjemy, kroimy na drobne krążki lub półkrążki, czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
4. Do naczynia przekładamy makaron, wsypujemy kukurydzę, paprykę, pora, pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym lub ziołowym, mieszamy. Wierzch posypujemy pestkami granatu, które nadadzą zarówno słodyczy, orzeźwienia jak i pięknego koloru 🙂
Smacznego 🙂
GRANAT – owoc życia i młodości, symbol płodności (przez fakt, że większa jego część to jadalne i bardzo zdrowe nasiona), owoc poddany licznym badaniom naukowym, podobno najbogatsze źródło antyoksydantów ze wszystkich owoców, ciekawy składnik potraw i koktajli przez swój unikalny, słodko-gorzki smak.
Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, witamin i minerałów granaty:
zapobiegają chorobom serca, niszczą komórki rakowe, wspomagają prawidłowe ciśnienie krwi, obniżają zły cholesterol, wzmacniają odporność, wspomagają odchudzanie, działają korzystnie na układ trawienny, pomagają usunąć toksyny z organizmu powodują, że nasza skóra jest dłużej młoda.
Granaty warto jeść regularnie, ponieważ tak jak jagody, są usuwane z organizmu po 30 minutach, a co się z tym wiąże – ich działanie przeciw wolnym rodnikom jest dosyć krótkie.