TARTA CZEKOLADOWA tym razem na KRUCHYM, SŁODKIM SPODZIE czyli takim, z którego robi się kruche ciasteczka 🙂 A do tego gorzka czekolada z mascarpone.. Idealny deser do kawy.. Uroczy, łatwy do wykonania i mało pracochłonny 🙂
Jeśli zostanie nam ciasto na kruchy spód – najlepiej wykorzystać je i zrobić kilka ciasteczek. Lub odwrotnie robiąc ciasteczka, przygotować więcej ciasta i przygotować spód.
TARTA CZEKOLADOWA na słodkim spodzie
przepis na foremkę do tarty o średnicy 21 cm i 3,5 cm wysokości.
Sprzęt
- foremka do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem
- piecyk
Składniki
KRUCHY SPÓD CIASTECZKOWY
- 100 gramów mąki pszennej
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru pudru
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 100 gramów gorzkiej czekolady 90% (u mnie z pomarańczą)
- 100 gramów serka mascarpone (1 łyżka)
- 15 gramów masła
- kilka ząbków białej czekolady
Instrukcje
KRUCHY SŁODKI SPÓD
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło (lub starte na tarce o grubych oczkach), wbijamy całe jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm, wykładamy nim blaszkę – spód i boki. Pieczemy do zrumienienia, ok. 15 minut w piecu (180'C, termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia.
NADZIENIE & łączenie
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.Zdejmujemy znad pary wodnej. Dodajemy serek mascarpone i łyżkę masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, możemy użyć do tego blendera. Wykładamy na upieczony, ostudzony spód.
- Rozpuszczamy białą czekoladę również nad kąpielą wodną, wylewamy na warstwę czekolady z serkiem mascarpone. Możemy białą czekoladą narysować wzór, lub delikatnie, nożem przemieszać z ciemną czekoladą, aby powstawały "mazańce".
- Ostawiamy do stężenia.
Smacznego.
Więcej przepisów na tarty jest tutaj.