TARTA CZEKOLADOWA na słodkim spodzie

TARTA CZEKOLADOWA tym razem na KRUCHYM, SŁODKIM SPODZIE czyli takim, z którego robi się kruche ciasteczka 🙂 A do tego gorzka czekolada z mascarpone.. Idealny deser do kawy.. Uroczy, łatwy do wykonania i mało pracochłonny 🙂

Jeśli zostanie nam ciasto na kruchy spód – najlepiej wykorzystać je i zrobić kilka ciasteczek. Lub odwrotnie robiąc ciasteczka, przygotować więcej ciasta i przygotować spód. 

TARTA CZEKOLADOWA na słodkim spodzie

przepis na foremkę do tarty o średnicy 21 cm i 3,5 cm wysokości.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
CHŁODZENIE CIASTA PRZED PIECZENIEM 1 hour
Total Time 1 hour 50 minutes
Course DESERY
Servings 8

Equipment

  • foremka do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem
  • piecyk

Ingredients
  

KRUCHY SPÓD CIASTECZKOWY

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 100 gramów gorzkiej czekolady 90% (u mnie z pomarańczą)
  • 100 gramów serka mascarpone (1 łyżka)
  • 15 gramów masła
  • kilka ząbków białej czekolady

Instructions
 

KRUCHY SŁODKI SPÓD

  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło (lub starte na tarce o grubych oczkach), wbijamy całe jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm, wykładamy nim blaszkę – spód i boki. Pieczemy do zrumienienia, ok. 15 minut w piecu (180'C, termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia.

NADZIENIE & łączenie

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.
    Zdejmujemy znad pary wodnej.
    Dodajemy serek mascarpone i łyżkę masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, możemy użyć do tego blendera.
    Wykładamy na upieczony, ostudzony spód.
  • Rozpuszczamy białą czekoladę również nad kąpielą wodną, wylewamy na warstwę czekolady z serkiem mascarpone. Możemy białą czekoladą narysować wzór, lub delikatnie, nożem przemieszać z ciemną czekoladą, aby powstawały "mazańce".
  • Ostawiamy do stężenia.

Smacznego.

Więcej przepisów na tarty jest tutaj.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×