FASZEROWANE CUKINIE z kaszą gryczaną, pomidorkami, cebulką, czosnkiem i ziołami
Cukinie są bardzo wdzięczne w kuchni, są również bardzo uniwersalne – możemy je dodać do zupy, zrobić z nich placki, dodać do zapiekanki, grillować.. lub też faszerować.
Jeśli chcemy młode cukinie wykorzystać do faszerowania – najlepiej jak farsz będzie warzywny ponieważ młodym warzywom wystarczy na prawdę bardzo krótka obróbka termiczna. Przy większych, które będą potrzebowały spędzić w piecu więcej niż kwadrans – możemy pokusić się już o farsze mięsne.
Proponuję najprostszy i bardzo ciekawy farsz z kaszy gryczanej z pomidorkami, cebulką i czosnkiem z dodatkiem tymianku oraz macierzanki, które nadają daniu ziołowy, ciekawy aromat. Wszystko oczywiście zapieczone pod cieniutką warstwą żółtego sera, u mnie parmezanu. Do takiego nadzienia warto dodać jakąś kwaskową nutę – u mnie pieprz cytrynowy oraz odrobina soku z cytryny.
To bardzo lekkie, zdrowe danie, które możemy przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem. Uwaga – po wyjęciu z pieca należy uważać, ponieważ kasza w farszu jest bardzo gorąca!
FASZEROWANE CUKINIE
Składniki
- 3-4 małe cukinie
farsz:
- 100 gramów kaszy gryczanej (palonej)
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 10-15 sztuk małych pomidorków koktajlowych
- połowa wydrążonego środka cukinii
- przyprawy i zioła:
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżej macierzanki
- słodka, wędzona papryka
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
na wierch:
- 70-100 gramów żółtego sera najlepiej parmezanu
Instrukcje
- Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż (przed krojeniem należy sprawdzić w którą stronę przekroić, aby cukinie leżały prosto w brytfance). Łyżeczką wydrążamy środek. Połowę użyjemy do farszu, pozostałą cześć możemy wykorzystać np. do zupy (jeśli robimy).
FARSZ
- Kaszę gryczaną wrzucamy do gorącej wody (proporcja kaszy do wody – ok. 1:2) i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut lub wg instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrany, pokrojony, lekko zmiażdżony czosnek oraz obraną i pokrojoną cebulkę. Smażymy 2-3 minuty.
- Dodajemy przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe. Staramy się kłaść przecięciem na patelnię, aby się przypiekły.
- Dodajemy połowę wydrążonej cukinii (w miarę potrzeby siekamy ją na mniejsze kawałki). Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
- Po usmażeniu dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, przyprawy, posiekane zioła, sok z cytryny. Mieszamy, smakujemy, ewentualnie doprawiamy. Jako, że cukinia jest bardzo delikatna, farsz powinien być bardzo konkretny w smaku.
- Przygotowanym nadzieniem faszerujemy wydrążone cukinie.
- Wierzch posypujemy startym serem.
- Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C przez ok. 15-20 minut (zależnie do wielkości cukinii).
Smacznego 🙂