SEROWE CIASTECZKA z różnych białych serów, smażone

SEROWE CIASTECZKA czyli serowe kuleczki (z różnych białych serów), smażone.

Dzisiejszy wpis i przepis na ciasteczka serowe powstawał niebywale długo aby przekazać dokładne proporcje i po wielu próbach – wiemy, że po prostu się nie da, wszystko zależy od serów, które użyjemy. Cały sens robienia takich ciasteczek, które były w moim domu rodzinnym od zawsze, polega na wykorzystaniu białych serów z lodówki. A taki biały ser może być każdy jeden – chudy, półtłusty, tłusty, świeży, ale też taki już “w terminie” czyli tuż przed datą końcową do spożycia. Ba, może być nawet już lekko kwaskowy. Może być to również twarożek wiejski, który można dostać pod postacią kuleczek. Na prawdę biały ser można wykorzystać najróżniejszy.

Przez fakt, że ciasteczka, które są robione u nas w domu powstają bo “zróbmy coś słodkiego / wykorzystajmy ser, bo się kończy data” powoduje, że proporcje pozostałych składników są za każdym razem inne. Bo inny jest ser – albo świeży i płynny, czasem lekko kwaskowy, albo mamy całą masę serków wiejskich i coś trzeba z nimi zrobić.

I tak właśnie było w tym razem, kiedy dzięki uratowaniu kilku paczek w akcji Too Good To Go nabyliśmy m.in. masę serków wiejskich i twaróg. Popieramy wszelkie akcje Zero Waste oraz kochamy niespodzianki więc naturalnie, że musieliśmy dołączyć do akcji, w której można zakupić (poprzez aplikację w telefonie) super paczkę produktów spożywczych, której kończy się data przydatności za ok. 30% ceny. W naszych 3 paczkach dostaliśmy kiełbaski, paróweczki, twarożki, śmietany, maślanki.. i na prawdę nic się nie zmarnowało. Akcja zainspirowała nas do przygotowania 2 wpisów na nasz blog. Pokazujemy jak w łatwy sposób wyczarować danie – proste i kilkuskładnikowe.

Na początek – CIASTECZKA SEROWE, ciasteczka, które znamy od laaaat… Czyli słodkie “conieco” pod postacią serowych kulek, które łatwo zabrać do pracy, do szkoły, na wycieczkę. Wykonanie? Banalne:

mieszamy składniki, formujemy kulki i smażymy!

SKŁADNIKI na ciasteczka serowe

– do ilości sera dobieramy proporcję mąki i cukru
– jeśli ser to twardy i suchy twaróg – dodajemy śmietanę, jeśli nie – pomijamy
★ twaróg – 250g
★ serek wiejski – 700g
★ 3 jajka
★ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
★ likier / alkohol, który dajemy przede wszystkim, aby ciasteczka nie “piły” oleju, u nas likier kawowy – ok. 30-40ml
★ mąka pszenna – około 700g (ilość około – zależnie od wilgotności sera / serów)
★ cukier – około 300g (ilość około – zależnie od wilgotności sera / serów)
★ rodzynki – ilość wg uznania
★ tłuszcz do smażenia: najlepiej smalec, ewentualnie olej
★ cukier puder do posypania

WYKONANIE

1. Do miski wkładamy ser, jajka, na początek połowę mąki i cukru, proszek do pieczenia oraz likier.
2. Wszystko mieszamy, najlepiej na początek łyżką.
3. stopniowo dodajemy drugą część mąki / cukru do uzyskania stabilnej masy, do uformowania kulek. Chodzi nam oczywiście, aby znaleźć dobrą proporcję między serami a mąką i cukrem. Wg nas im więcej sera tym lepsze ciasteczka, ale tym samym ciężej je uformować ponieważ ciasto jest lepkie.
4. Formujemy kulki – możemy nabierać ciasto łyżką i formować w dłoni, możemy zrobić rulon, pokroić na talarki i uformować ciasteczka. Każda opcja jest dobra. Jeśli damy więcej mąki możemy nawet ciasto rozwałkować na blacie i wyciąć ciasteczka. Jeśli ciasto się lepi – oprószamy mąką.
5. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, smażymy ciasteczka po 2-3 minuty z każdej strony.
6. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×