KOMBUCHA (grzybek herbaciany), KEFIR WODNY (algi japońskie) i KEFIR MLECZNY (grzybek tybetański) A PRZERWA w nastawieniach czyli co zrobić z naszymi hodowlami kiedy jedziemy na urlop

KOMBUCHA (grzybek herbaciany), KEFIR WODNY (algi japońskie) i KEFIR MLECZNY (grzybek tybetański) a przerwa w nastawieniach czyli co zrobić z naszymi hodowlami kiedy jedziemy na urlop lub chcemy zrobić sobie przerwę w kuracji / diecie.

GRZYBEK HERBACIANY A URLOP

W przypadku przerwy i urlopu, hodowla grzybka herbacianego jest najbardziej wyrozumiała i bezproblemowa. O przerwie w nastawieniach już pisaliśmy – tutaj link do artykułu.
Niemniej jeśli urlop nie jest długi – jest możliwość, że możemy nastawić cykl przed wyjazdem, a po powrocie będzie już gotowy. Długość cyklu zależy od kilku czynników:
– temperatury otoczenia
– rodzaju naparu
– jakości grzybka i startera czyli jakości kolonii drożdży i bakterii
– naszych preferencji smakowych czyli tego, czy lubimy bardziej kwaskową i octowa kombuchę czy delikatniejszą.
Na czas urlopu możemy:
skorzystać z opcji hotelu dla kombuchy czyli grzybka / grzybki zalewamy kombuchą (gotowym napojem) kilka cm powyżej grzybków, zakrywamy dokładnie słój / naczynie przewiewną ale gęstą ściereczką i odstawiamy w temp. pokojowej w miejsce zacienione.
★ robimy nastawienie tuż przed wyjazdem
w celu wydłużenia cyklu, kiedy jedziemy np. na 2-3 tygodnie możemy zahamować fermentację poprzez:
– użycie mniejszej ilości cukru
– postawienie słoja w najchłodniejszym pomieszczeniu
– skorzystanie z naparu z białej lub zielonej herbaty / fermentacja na czarnych herbatach zachodzi szybciej
– można dać troszkę mniej startera na początek ale nie można go pominąć

GRZYBEK TYBETAŃSKI (ziarno kefiru) A URLOP

Przerwa w nastawieniach grzybka tybetańskiego jest bezprobemowa.
Na czas wyjazdu:
DO LODÓWKI / opcja, którą polecamy
– kończymy cykl czyli mamy czyste, dokładnie umyte ziarna.
– wrzucamy je do słoiczka / naczynia
– zalewamy wodą kilka cm powyżej ziarna (przefiltrowaną lub przegotowaną i ostudzoną).
Nie trzeba zalewać takiego ziarna, które “urlopuje” w lodówce ani mlekiem ani wodą wymieszaną z mlekiem.
– wstawiamy do lodówki
– wodę wymieniamy raz na tydzień / na dwa – kiedy zrobić się mętna.
– przed nastawieniem cyklu po takiej przerwie wystarczy ziarno wodkładnie przepłukać pod bieżącą, chłodną wodą.
★ ZIARNO możemy również zamrozić / Znane są przypadki, w których ziarno po rozmrożeniu nie było aktywne.
★ ZIARNO możemy również zasuszyć jest z tym jednak sporo pracy, a wrzucenie do lodówki jest super wygodne.

KRYSZTŁKI ALG JAPOŃSKICH (algi wodne, algi morskie) A URLOP

Z 3 naszych probiotycznych hodowli algi japońskie są najbardziej problematyczne podczas urlopu. Niby można przestać się nimi opiekować bo bez pożywienia czyli regularnych nastawień – umrą.
Jak sobie poradzić, w momencie kiedy nie mamy komu powierzyć alg do opieki?
WYDŁUŻONY CYKL
★ cykl nastawiamy przed wyjazdem
★ dajemy dużo więcej wody niż zawsze
★ dajemy również dużo więcej pożywki (czyli cukru) niż zawsze
★ ustawiamy słój w najchłodniejszym miejscu, jakie mamy
★ po powrocie od razu zmieniamy cykl. Warto to takiej przerwie zrobić kilka 24godzinnych cykli algo mogą być troszkę osłabione, ale jeśli nie mamy innego wyjścia – jest to jakiś sposób.
Taka przerwa może być kilka dni do ok. tygodnia. Wiemy, że nawet 10dni ale lepiej nie ryzykować i takie przymusowe przerwy robić tylko jeśli musimy.
ALGI MOŻEMY również zasuszyć, ale te opcję polecamy przy wielotygodniowych przerwach ponieważ samo suszenie może zająć, zależnie od temp. otoczenia i alg, od kilku dni do tygodnia.
Algi bardzo łatwo zabrać ze sobą na urlop.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×