Zapiekane ZIEMNIACZKI z przyprawami i białą kiełbaską
Przepis na szybki obiad z bardzo prostych produktów do wykonania w brytfance i do zapieczenia w piecyku w około 40 minut.
To propozycja na obiad jak i ciepłą kolację bo.. prostych i szybkich do wykonania przepisów nigdy za wiele ! 🙂
Specyficzne są tu przyprawy – pieprz bałkański, rozmaryn, trawa cytrynowa, który nadają daniu wyjątkowy smak,
a w połączaniu z białą kiełbaską z chrzanem – bardzo wyrazisty i konkretny.
SKŁADNIKI na 1 porcję (mnożymy przez ilość osobników przy stole)
5 ziemniaczków (0,5kg)
oliwa z oliwek
1 mała czerwona cebulka
1/3 czerwonej papryki
biała kiełbaska
sól himalajska, pieprz, ostra papryka
rozmaryn, trawa cytrynowa
pieprz bałkański* czyli mieszanka przypraw:
gorczyca (biała), czosnek, papryka, lubczyk (korzeń) i majeranek.
chrzan do podania
WYKONANIE:
1. Ziemniaki myjemy, kroimy w talarki ok. 6-7 mm grubości. Ważne aby były dość równe, aby równo się piekły. Jeśli będą grubsze – nic nie szkodzi, trzeba tylko dłużej trzymać w piecu.
2. Umieszczamy w brytfance, polewamy dość obficie oliwą z oliwek i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy, wstawiamy do pieca nagrzanego do ok. 160-180’C na 15 minut.
3. Po tym czasie dodajemy pokrojone z dość szerokie talarki cebulkę (nie kroimy bardzo drobno aby się nie spiekła), paprykę oraz kiełbaskę. Kiełbaskę nacinamy delikatnie po wierzchu (w paseczki lub w krateczkę aby nie popękała). Mieszamy, wstawiamy do pieca na kolejne 15-18 minut, jeśli porcja jest duża i warstwa warzyw jest dość gruba – troszkę dłużej.
4. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu.
Smacznego 🙂
-
PIEPRZ BAŁKAŃSKI – to odpowiednik polskiego pieprzu ziołowego, pochodzący z regionu Morza Adriatyckiego. Jest to bardzo aromatyczna mieszanka pikantnych przypraw, która z jednej strony podkreśla walory smakowe dań (przede wszystkim mięsnych choć nie tylko), z drugiej – idealnie sprawdza się do dań ciężkostrawnych 🙂
Składa się z białej gorczycy, czosnku, papryki, korzenia lubczyku, majeranku oraz w niektórych mieszankach pojawić się może również kolendra lub suszony, sproszkowany pomidor.
Zależnie od składu i proporcji może być: beżowy, brązowy lub zielono-brązowy.
Zastosowanie:
– do wszelkiego rodzaju mięs, od drobiu, przez wieprzowinę, aż po wołowinę i dziczyznę
– do ryb i owoców morza
– dań z ryżem i makaronem
– sałatek, sosów, dipów, dressingówInny przepis na danie z:
ZIEMNIACZKAMI, PAPRYKĄ, CEBULKĄ i KIEŁBASKĄ:
(tu dodatkowo są: pieczarki, śmietana, żółty ser)