ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA z papryką, pieczarkami, cebulką i kiełbaską
Coś na szybko (jeśli chodzi o przygotowanie, trzeba jeszcze upiec), na ciepło.. Prosta, kilkuskładnikowa zapiekanka na bazie ziemniaczków, z warzywami i kiełbaską, danie obiadowe lub propozycja na ciepłą kolację 🙂
To nie pierwsza taka zapiekanka, którą robiłam.. ale spróbowałam u Taty dokładnie takiego połączenia składników i stwierdziłam, że koniecznie muszę zrobić.. Strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o smak 🙂
Danie bardzo proste i aromatyczne.. a do tego nic nie trzeba odmierzać.. po prostu robimy “na oko”..
Składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają, ale oczywiście można dołożyć coś jeszcze, zależnie od tego co mamy w lodówce.
W brytfance nie wygląda jak wyrafinowane danie restauracyjne, ale na prawdę jest pyszna!
SKŁADNIKI na 1 brytfankę zapiekanki:
★ 6-8 ziemniaków
★ 2-3 malutkie cebulki
★ 2 czerwone papryki
★ 10 pieczarek
★ kawałek dobrej kiełbaski (ok. 150 gramów)
★ 200 ml śmietany 18%
★kilka plasterków żółtego sera lub tarty ser
★ sól, pieprz, ostra papryka
★ oliwa z oliwek
WYKONANIE:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w bardzo, bardzo cieniutkie plasterki – 2-3 mm.
2. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki, cebulę obieramy, kroimy w półtalarki, pieczarki myjemy, obieramy ze skórki (chyba, że jest bardzo mała i nie trzeba tego robić), kroimy w talarki.
Podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek lub oleju.
3. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i ostrą papryką.
4. Kiełbaskę kroimy w cienkie talarki.
WARSTWY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM lub BRYTFANCE CERAMICZNEJ:
5. Na spód brytfanki wlewamy oliwę z oliwek – cienką warstwę. układamy ziemniaczki, jeden obok drugiego, w 2 warstwach oraz na bokach naczynia.
6. Następnie układamy plasterki kiełbaski.
7. Przekładamy podsmażoną paprykę, cebulkę i pieczarki. Oliwę z patelni wlewamy do zapiekanki, wyrównujemy.
8. Na wierzch wlewamy śmietanę z przyprawami, rozprowadzamy równomiernie.
9. Jeśli mamy naczynie żaroodporne z pokrywą – zakrywamy nią, jeśli nie mamy pokrywki – przykrywamy folią aluminiową do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170-180’C pieca (termoobieg) na ok. 30 minut.
10. Po tym czasie (należy sprawdzić czy ziemniaczki są miękkie) zdejmujemy pokrywę lub folię zabezpieczającą i posypujemy wierzch tartym serem lub serem w plasterkach. Wstawiamy jeszcze na 8-10 minut do pieca.
Podajemy na ciepło 🙂
Smacznego 🙂