GRZYB GRZYBEK HERBACIANY – przerwa w nastawieniach czyli HOTEL DLA SCOBY

GRZYB GRZYBEK HERBACIANY – przerwa w nastawieniach czyli HOTEL DLA SCOBY

To kolejny wpis tematyczny o grzybku herbacianym.

Pierwszy artykuł z podstawowymi informacjami o grzybku herbacianym można znaleźć tutaj, kolejne – uzupełniające tutaj.

KOMBUCHA to napój otrzymywany na bazie (najczęściej) herbaty – zielonej, białej, czarnej lub mieszanki herbat, fermentowany dzięki właściwościom grzybka herbacianego. Grzybek herbaciany czyli tzw. scooby (angielski skrót od wyrażenia Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast.) to kolonia symbiotycznych drożdży i bakterii w postaci krążka (najczęściej, choć teoretycznie może być to każdy inny kształt), zbudowany z błony celulozowej.

CYKL kombuchy trwa od ok7-10 dni nawet do 2-3 tygodni.

Grzybek żyje tak długo jak o niego dbamy – przy każdym cyklu powstaje nowy więc teoretycznie mamy możliwość przygotowywania napoju tak długo jak chcemy.

A CO Z PRZERWĄ / URLOPEM / DŁUŻSZYM WYJAZDEM / MNIEJSZYM ZAPOTRZEBOWANIEM NA KOMBUCHĘ?

PRZERWA W ROBIENIU KOMBUCHY jest bardzo prosta – wystarczy wrzucić grzybek lub grzybki herbaciane do słoika / naczynia, zalać gotową kombuchą (gotowym płynem), przykryć ściereczką i odstawić w nienasłonecznione miejsce. Taki słój przyjęło się nazywać HOTELEM DLA SCOBY. Hotel trzymamy w temp. pokojowej.

WAŻNE INFORMACJE dot. GRZYBKÓW HERBACIANYCH W HOTELU:

★ Grzybki będą w tym słoju się naturalnie starzeć czyli ciemnieć ale spokojnie mogą tak stać kilka dobrych tygodni, nawet 2-3 miesiące bez uszczerbku “na zdrowiu”.

★ W takim słoju może oczywiście wytworzyć się nowy grzybek jeśli kombucha jest dobrej jakości.

Nawet jeśli grzybki się troszkę zestarzeją – przy pierwszym nastawieniu powstanie przecież nowy grzybek. Te młode oczywiście zawsze fermentują silniej / mocniej.

★ Należy pilnować aby płyn na pewno zakrywał scoby. W słoiku będzie podwyższona temperatura ponieważ może zachodzić jeszcze fermentacja. Z tego powodu płyn będzie mocno odparowywał.

★ Kombucha w takim słoju będzie stawała się coraz bardziej octowa, ostra (zostawiając ją na na prawdę długo – otrzymamy ocet, który możemy wykorzystać w kuchni). Taka można kombucha jak najbardziej nadaje się jako starter do przygotowania nowego nastawienia po przerwie.

★ Płyn w naczyniu może na początku mętnieć (mogą pojawić się tzw. “farfocle”, ale im dłużej hotel będzie stał – tym napój będzie stawał się bardziej klarowny (z zarazem octowiał).

ILE MOŻNA TRZYMAĆ SCOBY W HOTELU DLA SCOBY?
Kilka dobrych tygodni, spokojnie 2-3 miesiące.

PRZYKŁADY HOTELI DLA SCOBY
(oczywiście mocno przepełnionych, ale u nas takie bywają):

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×