KOMBUCHA cudowny GRZYBEK HERBACIANY a “farfocle” / PRODUKCJA – wpis uzupełniający
Jest to dodatkowy, uzupełniający wpis do artykułu o CUDOWNYM GRZYBKU HERBACIANYM.
Artykuł nastawiony jest przede wszystkim na pokazanie zdjęć, by mogli Państwo zobaczyć jak mogą wyglądać oznaki drożdży i porównać je ze swoimi produkcjami
…a przede wszystkim być spokojnym, że jest to naturalne i poprawne.


ZOBACZ FILMIK NA KTÓRYM WIDAĆ WYJĘCIE TEGO GRZYBKA ZE SŁOJA !
Postanowiłam przygotować tę serię artykułów uzupełniających z racji dużej ilości maili, sms-ów i telefonów – zarówno o grzybku herbacianym jak i grzybku tybetańskim (ziarnach kefirowych) w których pytają mnie Państwo czy wszystko jest poprawnie z Państwa produkcją.
Na maile i wiadomości oczywiście nadal będę z przyjemnością odpowiadała, ale może ten wpis będzie pomocny 🙂
a więc.. FARFOCLE, które nazywają Państwo: fuskami, śmieciami a nawet dość często (by nie rzec najczęściej) mylnie – pleśnią. Dla potrzeb artykułu będę używała słowa “farfocle”, może niepoprawnie, ale myślę, że będzie to zrozumiałe dla Każdego czytelnika.
Już w podstawowym artykule jest informacja, że jest to naturalne i poprawne podczas produkcji. Są to oznaki drożdży. Czasami jest ich w słoiku mniej, czasami więcej. Mogą być różnego kształtu – podłużne, skupione, nitki itd. Mogą być ciemniejsze – brązowo-czarne lub brązowe.
Najczęściej kumulują się one na górze słoja, tuż pod nowym grzybkiem. Czasami pływają po prostu w naczyniu lub drobne kłębki zbierają się na dole, najczęściej kiedy grzybek “matka” znajduje się na dole. Tak dla przypomnienia – te duże, dorodne osobniki dość często opadają na dno. O tym również będzie jeden z wpisów + przeróżne zdjęcia z mojej produkcji ukazujące grzybki na dole, pływające itd.
“Farfocle” mogą wyglądać tak (lub może ich nie być):


















Kiedy kombucha jest gotowa, zlewamy płyn przez (niemetalowe) sutko lub filtr (taki od kawy), farfocle wyrzucamy.
____
A serii artykułów uzupełniających będę podejmowała tematy związane z “nietypowymi” (dla Osób początkujących są one nietypowe czy też niepokojące) zachowaniami podczas produkcji. Za wszystkie maile, wiadomości i każdy kontakt – bardzo dziękuję, szczególnie za mnóstwo bardzo pozytywnych i napędzających do działania, miłych komentarzy. Dają one na prawdę mnóstwo energii i feedback, że moja pasja i godziny spędzone na hodowli, odbieraniu telefonów i odpisywaniu na maile są warte poświęconego czasu i wysiłku 🙂
Gdyby mieli Państwo jakieś pytania – proszę pisać (sklep@kameleonkulinarny.pl) lub dzwonić 🙂
____
Zdjęcia z 2023 roku:





Przejdź do wpisu o GRZYBKU HERBACIANYM:
-
KOMBUCHA (KOMBUCZA) grzybek herbaciany, scoby 13-15 cm + starter / Kameleon Kulinarny55,00 zł z VAT
-
KOMBUCHA (KOMBUCZA) grzybek herbaciany, scoby 11-12 cm + starter / Kameleon Kulinarny45,00 zł z VAT
-
KOMBUCHA (KOMBUCZA) grzybek herbaciany, scoby 6-7cm + starter / Kameleon Kulinarny28,90 zł z VAT
-
Zestaw: KOMBUCHA 8-10 cm + GRZYBEK TYBETAŃSKI KEFIROWY 10g / Kameleon Kulinarny74,99 zł z VAT
-
KOMBUCHA (KOMBUCZA) grzybek herbaciany, scoby 8-10 cm + starter / Kameleon Kulinarny38,90 zł z VAT
-
ZESTAW TRIO: KOMBUCHA + GRZYBEK TYBETAŃSKI + ALGI JAPOŃSKIE / Kameleon KulinarnyProdukt w promocji84,99 zł – 89,99 zł z VAT
-
herbata zielona CHINA SENCHA standard 50g8,19 zł z VAT
-
herbata zielona SENCHA KAKTUSOWA 50g8,99 zł z VAT
-
herbata zielona SENCHA JAŚMINOWA 50g8,99 zł z VAT
-
herbata zielona GENMAICHA Japan Style 50g7,99 zł z VAT
-
herbata zielona SENCHA TRUSKAWKI & RÓŻA 50g8,99 zł z VAT
-
herbata zielona GUN POWDER Temple of Heaven 50g6,99 zł z VAT