KOMBUCHA i grzyb grzybek herbaciany – OBALAMY MITY

KOMBUCHA i grzyb grzybek herbaciany – OBALAMY MITY

Pogodziliśmy się, że będziemy dostawać wiadomości w stylu “coś jest nieaktywne” kiedy wiemy, widzimy (zdjęcia) i tłumaczymy, że jest aktywne.
Nie będziemy z tym walczyć.
Fermentacje trzeba kochać, nic na siłę.

Pogodziliśmy się, że Niektórzy wydają osady lub tworzą teorie bez dociekania prawdy, z tym też nie będziemy walczyć.

Nie zgadzamy się jednak z błędnymi informacjami wypuszczonym w eter na temat kombuczy, grzybka tybetańskiego i alg japońskich. Internetowe czeluści potrafią nas zadziwić swoimi teoriami.

Skąd te informacje? Czasami wiemy lub się domyślamy skąd mogą one pochodzić. Czasami jednak z życiu byśmy nie wpadli na jakiś pomysł..

Obalamy mity na temat kombuczy, grzybka tybetańskiego i alg japońskich!
W tym artykule skupimy się na najbardziej (ostatnimi czasy) znanym grzybku herbacianym czyli grzybie japońskim, z którego powstaje kombucza.

OBALAMY MITY – KOMBUCHA I GRZYB HERBACIANY – czas start.

★ Z grzybka tybetańskiego można zrobić kombuchę. MIT

★ Na matce octowej nastawimy kombuchę. MIT
WYJAŚNIENIE ▶ są to 2 różne mikroorganizmy. Matka octowa tworzy się samoistnie. Grzybek herbaciany nie postanie na herbacie sam z siebie.

★ Kombuchę można nastawić tylko na czarnej herbacie. MIT

★ Kombucha na czarnej herbacie jest lepsza. MIT

★ Kombuchę należy nastawić na takiej herbacie na jakim mamy starter – MIT

★ Jeśli dotkniemy kombuchę lub grzybka herbacianego metalowym przedmiotem to straci właściwości – MIT
WYJAŚNIENIE ▶ Przedmioty metalowe, zależnie z jakiego metalu są wykonane mogą zmieniać pH pożywienia dlatego unika się kontaktu metal-kombucza. Poza tym dochodzi nas aspekt korodowania (np. nakrętki).

★ Kombucha musi stać w zupełnej ciemności – MIT
★ Kombucha jak będzie miała kontakt ze światłem dziennym to straci właściwości – MIT
WYJAŚNIENIE ▶ Bezpośrednie bardzo mocne promienie są bakteriobójcze. A jako, że scoby to kolonia drożdży i bakterii – unikamy mocnego światła, trzymamy raczej w cieniu, półcieniu.

★ Im więcej startera tym lepiej – MIT.
WYJAŚNIENIE ▶ Cukru jak i startera powinna być odpowiednia ilość. Nie może być go za mało lub za dużo. Za mała ilość nie zakwasi środowiska, zbyt duża sprawi, że napój będzie nieprzyjemnie kwaśny.

★ Użycie innego słodu niż cukier biały wpływa na smak finalnego napoju – PRAWDA Więcej o czasie cyklu tutaj.

Po 7 dniach od nastawienia kombucha na pewno jest gotowa – MIT.
WYJAŚNIENIE ▶ tutaj. / Może, ale nie musi.

Na czarnej herbacie kombucha robi się szybciej niż na zielonej – PRAWDA.

★ Grzybek matka musi opaść na dnie – MIT
WYJAŚNIENIE ▶ Grzybek matka może być na dnie, na górze, zawisnąć po środku. Jest to zależne od gęstości grzybka vs napoju.

★ Grzybek matka musi unosić się na powierzchni – MIT
WYJAŚNIENIE ▶ j.w.

Grzybka “matkę” wyrzucamy, a robimy następne nastawienie na “córce” – MIT
WYJAŚNIENIE ▶ tutaj. / Grzybka można używać wielokrotnie.

★ Można używać miodu jako pożywki dla scoby – MIT
WYJAŚNIENIE ▶ wiadomości pochodzą z literatury amerykańskiej i jest bardzo dokładnie doprecyzowane, że chodzi o miód tzw. jałowy, bez właściwości bakteriobójczych. Jest to miód (można tutaj otworzyć spór czy to jeszcze miód) pasteryzowany, pozbawiony właściwości. Jeśli w ogóle użyjemy miodu – to im groszy jakościowo tym będzie lepszy dla scoby 😉

★ Kombuchę można uzyskać z kombuchy – PRAWDA.
WYJAŚNIENIE ▶
jeśli mamy dobrej jakości kombuczę, taką niepasteryzowaną, domowej produkcji to jest to nasz starter i z niego możemy zrobić następną kombuchę. Starter też, nie tylko sam grzybek, zawiera drożdże i bakterie.

★ Kombuchę można uzyskać ze sklepoweg, pasteryzowanego napoju Kombucha – MIT.
WYJAŚNIENIE ▶ jak wyjaśnienie wyżej: musimy mieć dobrej jakości, aktywna kombuchę.

★ Wszystko co pojawi się w słoju brązowego / ciemnego / nietypowego to pleśń – MIT.
WYJAŚNIENIE ▶ tutaj

★ Naczynia, w którym przygotowujemy kombuchę możemy nie myć. MIT i to straszny.
nasze domysły skąd pochodzi mit ▶ Octy stosowane są jako środki czystości, nota bene genialnie sobie dają radę z szybami. Wystarczy spryskać i z łatwością możemy je później umyć. Jako, że najczęściej nastawiamy kombuchę w słoikach, które są szklane.. a kombucha jest octowa.. nie trzeba może niby myć? Trzeba.
_____________________________
A na koniec:

Najbardziej absurdalne wiadomości, które otrzymaliśmy.. dopiszemy je w tym artykule, aby humorystycznie zakończyć wpis 😉

“Kombucza pachnie octem, coś jest nie tak”

“Wysłali mi Państwo sfermentowany grzyb”

“Za każdym razem kiedy wyjmuję scoby z dna i kładę na wierzchu on opada. Nie wiem co zrobić, a wiem, że on się udusi jak będzie na dnie”

Tak przy okazji:
Dziękujemy Państwu za wszelkie pytania, które spływają do nas droga mailową, poprzez media społecznościowi smsy. Ilość próśb aby potwierdzić albo zaprzeczyć że COŚ jest prawdą lub NIĄ NIE JEST jest ostatnio bardzo duża stąd zrobił się pomysł na artykuł.

Jakie mity powinniśmy jeszcze obalić albo potwierdzić?
Czekamy na feedback.

INNE ARTYKUŁY NA TEMAT KOMBUCZY, W TYM PRZEPIS NA KOMBUCHĘ.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×