KOMBUCHA I GRZYBEK HERBACIANY nowe zdjęcia z naszej hodowli 2023

KOMBUCHA I GRZYBEK HERBACIANY nowe zdjęcia z naszej hodowli 2023

To już kolejny rok, kiedy mamy ogromną przyjemność (powiązaną z ogromną ilością pracy) prowadzić hodowlę GRZYBKA HERBACIANEGO. W naszej hodowli mamy również GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO, ALGI JAPOŃSKIE oraz ZAKWAS ŻYTNI jednakże najwięcej pytań i zagadek pojawia się przy produkcji kombuchy… już nie u nas, bo niestety mało już nas jest w stanie zaskoczyć (choć cały czas nadal). Chodzi o pytania, które pojawiają się u Państwa czyli u Osób do których wysyłamy startery z grzybkiem zakupione u nas w sklepie…
a jako, że staramy się pomóc Państwu prowadzić zdrowe i smaczne hodowle – odpowiadamy na pytania i dzielimy się wiedzą jak tylko możemy. Można:

▶ śledzić nasz blog kameleonkulinarny.pl i wpisy tematyczne
▶ napisać do nas: sklep@kameleonkulinarny.pl lub kontakt@kameleonkulinarny.pl
▶ zadzwonić: 737-180-237 / poniedziałek – piątek 7-15:00
▶ dołączyć do grupy na facebooku pt. “KOMBUCHA, GRZYBEK TYBETAŃSKI, ALGI JAPOŃSKIE – hodowla & porady

W skrócie o KOMBUCZY:
KOMBUCHA to napój, który powstaje podczas fermentacji herbaty bądź innego naparu.
Aby przygotować taki napój potrzebujemy:
– grzybka herbacianego (zwanego scoby) – jest to kolonia drożdży i bakterii
– starter czyli płyn z poprzedniej produkcji który też zawiera w sobie te mikroorganizmy
– napar (herbata – każdy rodzaj się nadaje lub inny napar)
– słód (=cukier).
ILE TO TRWA? Różnie od 6-7 do nawet ponad 2 tygodni.
JAK SMAKUJE? Octowo, kwaskowo..
Więcej informacji znajdą Państwo tutaj.
_________

Dzisiaj dzielimy się nowymi zdjęciami z naszej hodowli.

Część zdjęć jest robiona na potrzeby wpisów, aby pokazać Państwu dane zjawisko.
Niezmiennie zachwyca nas widok:

▶ natury, która robi co chce, bo nie zmusimy grzyba “matki” by leżała na dnie, kiedy chce pływać
▶ zjawisk, które powstają podczas fermentacji – te “farfocle”, o których najczęściej piszemy
▶ to jak malownicze i niesamowite są “hotele” dla scoby
▶ jak różnorodne potrafią być grzybki i na szczęście ich wizualność nie jest związana z aktywnością
▶ jakie kolory potrafią być w słojach

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×