ZUPA RYBNA na wędzonych rybach – pstrągu i karmazynie
Z części przywiezionych znad morza ryb powstały kolorowe i ciekawe tarty, z tego co zostało czyli pozostałej części mięsa raz skóry i ości (zasada zero waste czyli wykorzystujemy wszystko) – zupa rybna. To prosta, kilkuskładnikowa, wyrazista w smaku zupa. Bardzo kremowa, bardzo zdrowa i wyjątkowo aksamitna.
Zupy nie solimy – wędzone ryby są wystarczająco słone.
Kwintesencją zupy jest długie, powolne gotowanie ryb (a bardziej resztek z ryb) z dodatkiem warzyw, dzięki czemu do bulionu przechodzi mnóstwo smaku. Aby zupa wyszła aromatyczna – nie robimy dużej porcji, chyba, że mamy resztki z kilku ryb. I mnie są to 2 wiesze – 3 mniejsze porcje zrobione z 2 ryb. Dodatkowo na talerz wkładamy mięso, które zostało z karmazyna i pstrąga (zostawiamy je przed włożeniem ryby do gotowania, przede wszystkim te części które łatwo oddzielić od ości). Zupę możemy dodatkowo zabielić śmietaną lub podać ją bezpośrednio na talerz z odrobiną koperku.

ZUPA RYBNA na wędzonych rybach – pstrągu i karmazynie
Sprzęt
- garnek
- blender
- sitko
Składniki
- resztki z 1 wędzonego karmazyna (skóra, ości, część mięsa przy skórze)
- + kawałki ryby
- resztki z 1 wędzonego pstrąga ze skórą (skóra, ości, część mięsa przy skórze)
- + kawałki ryby
- 1-1,2 wody
- 4-5 marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1/3 pora
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gęsta śmietana
- koperek
Instrukcje
- Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, ale nie zbyt małe, aby łatwo nam było później wyłowić. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
- Dodajemy wędzone ryby – ze skórą, ośćmi, i częścią mięsa.
- Wrzucamy przyprawy: liść laurowy, ziele anielskie, pieprz.
- Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny – czyli dość długo, aby wszystkie "dobra" z rybki przeszły do wywaru.
- Po ugotowaniu, warzywa wyjmujemy (możemy ewentualnie zostawić mały kawałek pora lub pietruszki), zupę miksujemy.
- Przelewamy przez gęste (gęste, ale nie bardzo gęste) sitko.
- Bezpośrednio na talerze wkładamy całe kawałki mięsa ryby, zalewamy gorącą zupą.
- Dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy koperkiem.
- Możemy również śmietanę i kawałki ryby dorzucić do garnka.
Smacznego 🙂
Rybne tarty: