prosta POTRAWKA Z CIECIERZYCY (cieciorki)

POTRAWKA Z CIECIERZYCY (inaczej cieciorki, grochu włoskiego).

Coś pożywnego, prostego, kolorowego i bardzo smacznego. Danie idealne na jesień.

Będąc w Gościach, uwielbiam być częstowana jakimś domowym jedzeniem, a najlepiej tym, co akurat jest w danym domu robione, niekoniecznie na umówione spotkanie czy proszony obiad ze znajomymi. Wtedy można spróbować czegoś charakterystycznego dla danego domu 🙂 Domowi kucharze nie przygotowują wówczas dań pod kubki smakowe gości, nie stawiają na piękną prezentację czy też nie zważają czy coś jest wegetariańskie, pikantne czy jakieś inne tylko robią tak jak jada się u nich w domu 🙂

Tak właśnie zostałam poczęstowana kiedyś potrawką z cieciorki, która oczywiście mi posmakowała i zainspirowała do zrobienia swojego dania w domu. Nie jest to identyczna wersja, którą jadłam i oczywiście każdy może ją przygotować inaczej, zależnie od upodobań i tego, co znajdzie w lodówce. Przy okazji przyznam się (bo zostało mi to wypomniane 🙂 ) że.. kiedyś nie wyobrażałam sobie jedzenia ciecierzycy.  Na szczęście (dla wszystkich hummusów, zup z cieciorką, pasztetów) przekonałam się do tego cudownego i dającego wiele możliwości w kuchni produktu. Aby pokochać cieciorkę – trzeba ją tylko odpowiednio ugotować. Jak? 24 godziny wcześniej namoczyć w wodzie, a później powoli gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.

Moja potrawka z ciecierzycy to bardzo szybkie danie, ponieważ zawsze mam w zamrażalce jakąś partię ugotowanej cieciorki (i mrożę po 250 gram). Miał być hummus, dzięki Oli – dziś potrawka 🙂

SKŁADNIKI na potrawkę z ciecierzycy:

★ 500 gramów ugotowanej cieciorki*
Z 500 gramów ziaren ciecierzycy, po ugotowaniu, będziemy mieli ok. 1100 gramów ugotowanej.

★ 2 cebule
★ 300 gramów białej, parzonej kiełbaski (może być również inna)
★ 1,5 czerwonej papryki
★ 1/2 puszki kukurydzy
★ 1 duży słoiki gęstego przecieru pomidorowego (ok. 500-600 ml)
★ olej / oliwa
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Ciecierzycę moczymy przez 12-24 godziny, po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny, aby stały się miękkie.
Przygotowanie trwa długo, warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną w małe kawałki kiełbaskę, wlewamy olej i podsmażamy.
3. Po kilku minutach, kiedy cebulka zacznie się szklić, a kiełbaski rumienić – dorzucamy umytą, pokrojoną na półtalarki paprykę, podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
4. Dorzucamy ugotowaną cieciorkę, kukurydzę, zalewamy przecierem pomidorowym (lub kupną passatą).
5. Gotujemy kilkanaście minut, doprawiamy solą i pieprzem

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego 🙂

CIECIORKA W INNYCH POTRAWACH:

RÓŻOWY HUMMUS z pieczonym buraczkiem:

PASZTET z pieczarek i CIECIERZYCY:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×