WEGETARIAŃSKA ZUPA WARZYWNA

ZUPA WARZYWNA WEGETARIAŃSKA.

Zupa nie musi być mięsna aby zasmakowała również mięsożercom 😉

Ważne, by miała mnóstwo warzyw, a przygotowywana zimą – była powoli i długo gotowana pod przykryciem 🙂

Żadnych kostek rosołowych, tylko warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa!

Podaję przepis na zupę warzywną, bezmięsną, niezabielaną.. przygotowuję ją bardzo często, za każdym razem inaczej komponując składniki – niekiedy dodaje fasolki szparagowej, soczewicy, papryki lub ostre papryczki, czasami cukinię.. Warzyw musi być bardzo dużo, by była aromatyczna i wartościowa:) Przypraw wystarczy wówczas na prawdę odrobina. Bardzo często dodaję puree z pieczonej dyni lub sos francuski (samemu przygotowywany sos pomidorowy, przyprawiony oregano, bazylią, czosnkiem, słodką papryką, czubrycą, pieprzem, pieprzem ziołowym z dodatkiem oliwy), dlatego nie zabielam zup.. Są i tak wystarczająco gęste, nieprzejrzyste i konkretne.. nie czuję potrzeby dodawania śmietany.
Dodając puree z dyni – zupa jest lekko pomarańczowa, kiedy dodaję sos francuski – bardziej czerwona, przypominająca zupę gulaszową.

Wpis tym razem bardzo prosty, ale kto powiedział, że kuchnia ma być skomplikowana? Przepisu nie może brakować w moim e-przepiśniku 😉 Kochamy przecież zupy, gorące, aromatyczne, zdrowe, podane ze świeżym pieczywem z masłem lub grzanką.. Hmmm.. A po za tym przygotowana zupa w domu, to zawsze dobra opcja nakarmienia jakiegoś głodnego gościa 🙂

SKŁADNIKI:

woda
marchewki – 4 szt
seler 1/2-1/4 średniego
korzeń pietruszki + zielona część – 1-2 szt
pietruszka natka
ziemniaczki – 3-4 szt
purée z pieczonej dyni – 200-250 gramów
pory – najlepiej malutkie, młode, ja mrożę swoje pory, zrywam takiej wielkości, aby cały porem mieścił się na talerzu

opcjonalnie:
cebulka, blanszowana
fasolka szparagowa
soczewica
fenkuł
cukinia
świeża dynia

sól
pieprz
czosnek (świeży lub mielony) lub czosnek niedźwiedzi
słodka papryka, wędzona papryka
ewentualnie inne przyprawy

 

WYKONANIE:

1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy jeśli są duże. Zimną korzystam z niektórych mrożonych warzyw (mrożę, bo są z własnej uprawy).

2. Do garnka wlewamy wodę – maksymalnie do połowy. Wrzucamy marchewkę, seler z częścią zieloną, pietruszkę, pora, purée dyniowe (u mnie mrożone), gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem.

3. Jeśli chcemy dołożyć soczewicę – zależnie od koloru: czerwoną, zieloną lub brązową dodajemy ją odpowiednio wcześniej.

4. Po ok. godzinie, kiedy bulion stanie się aromatyczny,  dodajemy ziemniaczki, ewentualnie cukinie, gotujemy do momentu aż ziemniaczki staną się miękkie. Możemy również dodać blanszowaną, podsmażoną cebulkę.. Przyprawiamy.

5. Na koniec możemy dodać kolorową paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i gotować jeszcze kilka minut.

6. Jeśli dodajemy świeży czosnek – robimy to zawsze na koniec.

 

Smacznego i miłego komponowania własnych aromatycznych zup 🙂

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×