MAZUREK KAJMAKOWY – najprostszy

MAZUREK KAJMAKOWY – najprostszy z najprostszych, nie ma możliwości aby nie wyszedł..

Nawet za pierwszym razem… Wystarczy przygotować masę kajmakową z zagęszczonego, skondensowanego mleka i upiec kruchy spód. Bardzo dobra opcja kiedy mamy mało czasu, ale nie na tyle mało, aby wstawić puszkę do garnka (1 minuta), doglądać ją przez 2-3 godziny lub zalać taką ilością wody, która na pewno nie wyparuje, zagnieść ciasto (5 minut), schłodzić (1h), upiec je (15-20 minut) i połączyć wszystkie składowe, nie zapominając o dekoracji, chociażby najprostszej 🙂 Pracy wprawdzie jest niewiele, ale sporo oczekiwania – a to schłodzić, a to ugotować, ostudzić..

Taki mazurek możemy wykonać mając jedynie: mąkę, masło, żółtko i mleko skondensowane 🙂 Zakładam, że woda i szczypta soli jest w każdym domu 😉 Opcjonalnie przyda się cukier waniliowy, może śmietana zamiast wody i jakaś dekoracja… ale mając już te 4 składniki – już zrobimy najprostszego, kajmakowego mazurka 🙂

Ciasto jest bardzo słodkie.. jak to mazurek kajmakowy, no, ale nie jemy go codziennie i czasem można pozwolić sobie na takie szaleństwo 😉

SKŁADNIKI NA 1 mazurek okrągły o średnicy 21 cm lub 1 prostokątny 35 x 11 cm:

KRUCHY SPÓD:

200 gramów mąki
135 gramów masła
30-40 gramów cukru pudru (jeśli spód ma być lekko słodki), możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub wody

NADZIENIE:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – ok. 580 ml
migdały

WYKONANIE:

1. NADZIENIE. Puszkę z mlekiem (może być to puszka z otwieraniem, nie bójcie się – nie wybuchnie 🙂 ) wkładamy poziomo do garnka, zalewamy wodą tak, aby cała puszka była przykryta. Gotujemy 2-3 godziny, dolewamy wody, jeśli wyparowuje. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli macie zamiar robić dwa ciasta (a może sąsiadka, znajoma lub ktoś z rodziny – warto zebrać puszki i gotować razem 🙂 ). To najprostszy sposób na masę kajmakową.

W sprzedaży coraz częściej pojawiają się już gotowane ugotowane masy kajmakowe.

2. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy dolią do pieczenia i wysypujemy grochem) lub obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

3. ŁĄCZENIE. Na ciasto wykładamy łyżką masę kajmakową z puszki, wygładzamy nożem lub specjalną szpachelką cukierniczą. Nawet jak nie będzie idealnie równo – masa, mimo iż powinna być bardzo gęsta,  sama się rozpłynie.

4. Dekorujemy migdałami lub innymi bakaliami i orzechami.

Jeśli mamy migdały ze skórką – zalewamy je gorącą wodą i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut, po tym czasie wodę wylewamy. Skórka będzie wtedy bardzo łatwa do usunięcia.

Smacznego 🙂

MAZUREK – typowo polski wypiek, przygotowywany z okazji Wielkanocy. Może być wykonany z różnego rodzaju ciasta choć najczęściej wykonuje się je na kruchym, słodkim spodzie. Mazurki zawsze mają nadzienie (jedną lub dwie warstwy) – pomarańczowe, kajmakowe, migdałowe, orzechowe. Charakterystyczne i wyjątkowe dla mazurków są dekoracje – typowe kratki, bogato zdobione brzegi oraz wszelkiego rodzaju rysunki wykonane z bakalii, orzechów czy też czekoladowych napisów. Ciasta te są zawsze dość niskie, ok. 4 cm, pieczone najczęściej w prostokątnych lub kwadratowych foremkach, choć niektóre przybrać mogą kształt koła czy owalu.

 Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×