CHUTNEY Z RABARBARU z chilli, rodzynkami, cebulką, czosnkiem i przyprawami korzennymi.
CHUTNEY to gęsty sos z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu i przypraw, używany jako dodatek do innych potraw – mięsnych lub wegetariańskich. Za kolebkę chutneji uważa się Indie, gdzie królują najróżniejsze sosy – od łagodnych po bardzo ostre, bardzo często z wykorzystaniem mango oraz różnych rodzajów papryki ale przygotowuje się je na całym świecie.
Mój chutney jest z pospolitego rabarbaru, który bardzo lubię wykorzystywać w kuchni. Daje on dużo kwasowości i orzeźwienia. Dla przeciwwagi w paście jest sporo rodzynek i cukier trzcinowy oraz oczywiście klasyczne dodatki, które dodaje się do chutneyów – cebula, czosnek i oczywiście przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kolendra. W moim chutneyu nie ma musztardy ponieważ jest już ocet jabłkowy, cukier oraz wystarczająca ilość kwaśnego rabarbaru. Można dodać do składników ewentualnie pół łyżeczki gorczycy.
To propozycja sezonowego (chyba, że ktoś mrozi rabarbar i jest w stanie zrobić go o każdej porze roku, tak – rabarbar można mrozić) sosu do mięs lub innych dań wegetariańskich – warzywnych, frytek czy nawet kanapek / sos do gotowych już zapiekanek.
Chutney jest zarazem kwaśny i słodki, lekko pikantny.. Jeśli chcielibyśmy delikatniejszą wersję – wykorzystujemy 1/2 lub tylko 1/4 chili. Jeśli okaże się zbyt kwaśny – już po zrobieniu możemy dodać łyżkę miodu. Podczas komponowania składników nie bójmy się dużej ilości rodzynek – one dają duża smaku ale również i słodkości. Polecam uważać z imbirem – wystarczy go na prawdę odrobina, by był wyczuwalny i nie królował nad całą pastą.
Chutney bardzo banalny (to przecież tylko lub aż rabarbar z cebulką, czosnkiem rodzynkami i dodatkami) ale bardzo oryginalny i wyrazisty w smaku. Dzięki niemu możemy nadać zwykłemu daniu zupełnie nową odsłonę.
CHUTNEY Z RABARBARU
Sprzęt
- garnek
- ewentualnie blender
Składniki
główne składniki:
- 600 gramów rabarbaru
- 60 gramów cukru trzcinowego (8 łyżeczek)
- 60-80 gramów rodzynek (1 spora garść)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 czerwone chilli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4-6 łyżek wody
przyprawy:
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 2 ziarenka kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 goździki
- 0,5-1 cm świeżego imbiru
Instrukcje
- Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę / kawałki 2-3 cm
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
- Chili myjemy, przecinamy wzdłuż.
- Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Rabarbar i warzywa umieszczamy w garnku (chili razem z pestkami), dodajemy rodzynki, wszystkie przyprawy oraz ocet jabłkowy i wodę.
- Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 – 20kilka minut / do momentu rozgotowania się rabarbaru. W międzyczasie zaglądamy czy nie potrzebujemy dolać odrobiny wody.
- Po ugotowaniu wyjmujemy rozgotowane chili, pastę miksujemy blenderem. Smakujemy. Powinna być ostra, lekko słodka. Jeśli chcemy ostrzejszy smak – blendujemy z kawałkiem chili.
Chutney przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego 🙂
A da się zrobić w słoiki na zimę? A jeżeli tak, to jak?
Renato, nie pasteryzowałam, ale mogę zrobić próbę i dam znać 🙂
Jest cukier i ocet więc nie powinno być z tym problemu – metodą na mokro, w garnku ok. 20 minut.