Zupa krem Z DYNI PIŻMOWEJ z porem i kukurydzą

ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ z porem i kukurydzą.. ale nie tylko. Najlepiej jak zupa składa się z wielu warzyw.

Zupę dyniową robiłam już wielokrotnie i za każdym razem (lub bardzo często) lubię ją robić troszkę inaczej. Ta wersja zasługuje na zapisanie ponieważ ma wyjątkowo złożony smak, jest lekko słodka, delikatna, dopiero po chwili wyczuwa się mnóstwo przypraw i warzy. Wyjątkowość tej zupy jest jednak spowodowana nie ilością warzyw (choć to też jest bardzo ważne), również nie ilością przypraw lecz wcześniejszym ich podsmażeniem.

 

SKŁADNIKI na na prawdę duużą porcję:

2 małe lub 1 bardzo duża dynia piżmowa
2 średnie pory
1 duża kolba kukurydza lub 2 średnie lub 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 gramów
3 marchewki
3-4 ziemniaczki
2 małe pietruszki
2 bardzo małe cukinie
1 główka czosnku

oliwa z oliwek

1,5-2 l esencjonalnego wywaru warzywnego (z selera, pietruszki, pora, marchewki, zielonej części selera – z takich warzyw jak robicie zawsze).
Bulion może być zrobiony wcześniej i zamrożony –  tak jak widać na zdjęciach. Warto zrobić przy okazji innej zupy i wykorzystać jak mamy mniej czasu 🙂

sól
pieprz
pieprz cytrynowy
imbir
cytryna
słodka papryka
ostra papryka
wędzona papryka (słodka lub ostra)

pestki dyni

 

WYKONANIE:

1. Jeśli nie mamy wcześniej zrobionego wywaru warzywnego – przygotowujemy go tradycyjnie z takich warzyw jak robimy to zazwyczaj. Bardzo ważne by jarzyn ponieważ będzie wtedy esencjonalny.

2. Wszystkie warzywa myjemy, te które wymagają obrania – obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez prasę lub drobno siekamy i miażdżymy.

3. Zupę najlepiej przygotowywać w ciężkim, żeliwnym garnku.
Na początek wlewamy odrobinę oliwy i przez 2-3 minuty podsmażamy czosnek.
Następnie dodajemy dynie, polewamy oliwy i smażymy kilka dobrych minut (pod przykryciem!).
Następnie dodajemy: ziemniaczki, marchewkę oraz korzeń pietruszki, również podlewamy odrobiną oliwy, mieszamy i smażymy około 10 minut.
W następnej kolejności dorzucamy pora oraz cukinię czyli warzywa, które potrzebują najmniej czasu na podsmażenie. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy oliwy. Podsmażamy kolejne kilka minut.

4. Kukurydzę z puszki odsączamy, podsmażamy na maśle (z odrobiną soli) na patelni i dorzucamy do garnka z podsmażanymi warzywami. Jeśli używamy surowej kukurydzy – skrawamy ziarna i również podsmażamy je na maśle.

5. Tak przygotowane wszystkie podsmażone warzywa zalewamy bulionem – u mnie tym razem bulion był wcześniej przygotowany i zamrożony, często wrzucam go w postaci lodu (jak widać na zdjęciu). Rozmrożenie zajmuje wtedy bardzo krótko.

6. Gotujemy około 20 minut, blendujemy, doprawiamy przyprawami do smaku: solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, pieprzem ziołowym, paprykami – słodką, ostrą, bardzo dobrze pasuje również papryka wędzona (w sprzedaży występuje w wersji słodkiej lub ostrej), imbirem. Jako, że zupa jest lekko słodka – warto wkropić troszkę cytryny aby złamać ten słodkawy smak.

Podajemy na ciepło, można posypać prażonymi pestkami dyni.

Smacznego 🙂

…zupa w wersji ostatecznej nie doczekała się sesji zdjęciowej.. zniknęła zbyt szybko ale udało się uchwycić proces tworzenia 🙂

 

 

 

ZUPĘ DYNIOWĄ MOŻNA zrobić z różnych rodzajów dyni, polecam również dynię Hokkaido.

PRZEPIS NA TAKĄ ZUPĘ Z DYNI HOKKAIDO znajdziecie tutaj:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×