Go Back
Print
Recipe Image
Instruction Images
Smaller
Normal
Larger
ZUPA RYBNA na wędzonych rybach - pstrągu i karmazynie
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
30
minutes
mins
Cook Time
3
hours
hrs
Total Time
33
minutes
mins
Course
OBIADY
Servings
4
Equipment
garnek
blender
sitko
Ingredients
resztki z 1 wędzonego karmazyna
(skóra, ości, część mięsa przy skórze)
+ kawałki ryby
resztki z 1 wędzonego pstrąga
ze skórą
(skóra, ości, część mięsa przy skórze)
+ kawałki ryby
1-1,2
wody
4-5
marchewek
1
korzeń
pietruszki
kawałek
selera
1/3
pora
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gęsta śmietana
koperek
Instructions
Warzywa
myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, ale nie zbyt małe, aby łatwo nam było później wyłowić. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
Dodajemy
wędzone ryby
- ze skórą, ośćmi, i częścią mięsa.
Wrzucamy
przyprawy
: liść laurowy, ziele anielskie, pieprz.
Gotujemy
na małym ogniu 2-3 godziny - czyli dość długo, aby wszystkie "dobra" z rybki przeszły do wywaru.
Po ugotowaniu, warzywa wyjmujemy (możemy ewentualnie zostawić mały kawałek pora lub pietruszki), zupę
miksujemy
.
Przelewamy przez gęste (gęste, ale nie bardzo gęste) sitko.
Bezpośrednio na talerze wkładamy całe kawałki mięsa ryby, zalewamy gorącą zupą.
Dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy koperkiem.
Możemy również śmietanę i kawałki ryby dorzucić do garnka.