SOKI / KOKTAJLE OCZYSZCZAJĄCE – kolorowe soki owocowe i owocowo-warzywne mające na celu oczyścić organizm z toksyn, przyśpieszyć metabolizm i perystaltykę 🙂
Idzie wiosna.. nowe postanowienia, nowa energia na ciepłe, dłuższe, bardziej aktywne dni. I należy się do tego troszkę przygotować..
W bardzo prosty sposób możemy oczyścić swój organizm.. A niezawodne są w tym soki – owocowe, warzywne i owocowo-warzywne. Soki uwielbiają chyba wszyscy, świeżo wyciskane i z ulubionych owoców czy warzyw.. pomarańczowe, jabłkowe, marchewkowe, ananasowe.. A co z sokami oczyszczającymi? Czy są smaczne i jak je komponować?
Przede wszystkim – musimy mieć przyjemność z ich picia, ale również pożytek dla organizmu. Powinniśmy tak dobrać składniki, aby i podniebienie i ciało miało coś dla siebie. Nie będziemy przecież dokładać imbiru czy selera naciowego, jeśli ich nie lubimy (przyznaję, mają swój specyficzny, mocny smak i zapach). Na szczęście jest szeroka gama owoców, warzyw i dodatków (ziół, przypraw), które można wkomponować do koktajli, które spełnią funkcję oczyszczającą czy też wzmacniającą lub uodparniającą 🙂
Podaję najważniejsze zadanie owocu bądź warzywa, które wykorzystałam w sokach. O każdym owocu i warzywie można napisać wiele – o witaminach, minerałach, innych właściwościach.. Ale nie o to mi tutaj chodzi. Miało być “w pigułce” i alfabetycznie:
ANANAS – usprawnia i przyśpiesza trawienie.
BURAK – działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm (potas i błonnik).
CUKINIA – odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na proces trawienia, można podawać nawet małym dzieciom.
CYTRYNA – odkwasza organizm, pobudza ruchy perystaltyczne jelit.
GREJPFRUT – przyspiesza przemianę materii, ułatwia spalanie tłuszczów, oczyszcza organizm.
GRUSZKA – przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki (potas), pobudza trawienie.
IMBIR – działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, moczopędnie.
JABŁKO – pomaga usunąć toksyny z układu trawiennego (pektyny).
MARCHEWKA – usprawnia perystaltykę jelit.
MIĘTA – działa rozkurczająco, wspomaga procesy trawienne, zwiększa wydzielanie żółci.
OGÓREK – oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm, działa moczopędnie.
PIEPRZ – przyspiesza proces trawienia, ułatwia organizmowi pozbywanie się toksyn.
POMARAŃCZA – wypłukuje z organizmu toksyny, usprawnia przemianę materii (błonnik).
SELER NACIOWY – wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej.
SZPINAK – uczestniczy w spalaniu węglowodanów i tłuszczów, przyśpiesza metabolizm (potas i witaminy z gruby B).
PROPONUJĘ 4 różne soki funkcjonalne – oczyszczające: czerwony, żółty i dwa zielone, każdy inny… każdy zdrowy, każdy oczyszczający, każdy smaczny 🙂 Do przygotowania w wyciskarce lub prasie do owoców i warzyw.
Jeśli chcielibyście wypróbować, zapraszam.
Podane ilości na sok / koktajl o pojemności ok. 300 ml, zależnie oczywiście od wielkości i soczystości owoców i warzyw:
1. CZERWONY za sprawą buraczka:
★ JABŁKO – 1 szt
★ MARCHEWKA – 1 szt
★ BURAK – 1 szt (mały)
★ GREJFRUT – 1/2 szt
★ SELER NACIOWY – 1/2 łodygi
★ IMBIR* – 1 cm
Przy takim połączeniu sok jest jest dobrze wyważony, burak nie jest wyczuwalny jeśli nie damy dużego warzywa, a grejpfrut podkreśla jego słodycz. Jeśli nie lubicie smaku selera naciowego – pomińcie albo dajcie na początek 1/4 łodygi.
2. ŻÓŁTY:
★ POMARAŃCZA – 1 szt
★ ANANAS – 1/3 średniej wielkości
★ LISTKI MIĘTY lub świeżo mielony, czarny pieprz
Słodki sok przełamany miętą lub pieprzem. Opcja bez dodatków też jest znakomita – pyszna i również funkcjonalna 🙂
3. ZIELONY I:
★ GRUSZKA – 1 szt
★ OGÓREK ze skórką – 1 szt
★ CYTRYNA – 1 szt
Ciekawy, zielony, słodkawo-kwaskowy, nie jest gęsty, bardzo dobry na ciepłe dni.
4. ZIELONY II:
★ GRUSZKA – 1 szt
★ CUKINIA – 1 mała
★ SELER NACIOWY – 1/2 łodygi
★ CYTRYNA – 1 szt
★ IMBIR *
Ten sok jest dość specyficzny w smaku za sprawą cukinii i selera naciowego, ale za to bardzo zdrowy !
PICIE I PRZYGOTOWYWANIE SOKÓW – praktyczne, proste i zdrowe zasady:
☆ soki pijemy regularnie – wszelkie możliwe, świeżo wyciskane, w różnych kombinacjach jeśli chodzi o skład. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów.
☆ najlepiej z owoców sezonowych, zimą niestety jest to mało wykonalne.. wtedy korzystamy z cytrusów, ale z umiarem. Powinno się spożywać owoce i warzywa ze swojej strefy klimatycznej, czyli u nas jabłka, gruszki, marchewki, mniej owoców tropikalnych. Choć, pewnie nie jestem odosobniona, bardzo je lubię 🙂
soki najlepiej pić świeżo po przygotowaniu, nie robimy na zapas ani na następny dzień. Jeśli jednak zostanie nam sok – koniecznie trzymamy w lodówce, szczelnie zamknięty.
☆ owoce i warzywa wybieramy najlepszej jakości (zasada “jest gorsze, zrobimy z nich sok” nie jest najlepsza). Soczyste, świeże owoce i warzywa dają najwięcej soku!
☆ jabłka dokładnie myjemy i nie obieramy ze skórki, która jest bardzo wartościowa (zawiera dużo błonnika). Również gruszki i inne owoce, których nie musimy obierać, zostawiamy ze skórką
☆ do soków, które ciemnieją – np. z jabłek wystarczy dodać kawałek cytryny, aby nie traciły swojego pięknego koloru
☆ warto pić soki wielkoowocowe i wielowarzywne, dostarczamy wówczas przekrój najrozmaitszych składników oraz możemy poszukać nowych smaków, dzięki najróżniejszym połączeniom
*IMBIR dodajemy jeśli soku nie będą piły dzieci.
Na zdrowie!
A kolejne propozycje na zdrowe i kolorowe soki.. oczywiście niebawem 🙂