Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

NALEŚNIKI ze szpinakiem i serami

NALEŚNIKI ze szpinakiem i serami

NALEŚNIKI ze szpinakiem i serami czyli naleśniki w wersji na słono.

Mogą być zawijane, mogą być składane na 4, można podawać na ciepło albo podać jako zimna przekąska, można zrobić duże „obiadowe” smażąc na dużej patelni lub takie jak na zdjęciu – małe, jako przystawka, na 2 kęsy 🙂

Bardzo prosta potrawa o bardzo konkretnym smaku, wszystko zależy oczywiście od rodzajów sera, które dodamy oraz ilości czosnku. Ja nigdy go nie żałuję 😉

Dość szybkie do wykonania, ale pracę najlepiej podzielić na 2 etapy – przygotowanie farszu i ostudzenie oraz przygotowanie naleśników i nawinięcie.

 

SKŁADNIKI ok. kilkanaście sztuk malutkich naleśników ze szpinakiem i serami czyli na małą porcję:

NALEŚNIKI:

150 ml ml mleka
3-4 czubate łyżki mąki
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobina gałki muszkatołowej
tłuszcz do smażenia

FARSZ DO NALEŚNIKÓW:

450 gram szpinaku
200-250 gram serów: u mnie w przewadze roquefort z domieszką sera żółtego
1/2 główki czosnku
pieprz

przy słonych serach – nie dodajemy soli

 

WYKONANIE:

1. FARSZ najlepiej przygotować wcześniej. Do garnka wkładamy pokrojony, rozdrobniony szpinak. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, na dno garnka wlewamy odrobinę wody i rozmrażamy. Gotujemy 7-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokruszone, rozdrobnione sery oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Trzymamy do ogniu do momentu rozpuszczenia się serów i odparowania zbędnego płynu (pamiętając że po ostygnięciu farsz stanie się bardziej gęsty/stały). Doprawiamy pieprzem.

2. NALEŚNIKI. Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce/pojemniku blendera i miksujemy na jednolitą masę. Proporcje mogą być takie jak zawszę robicie, wszystko zależy od tego, czy chcemy mieć cieniutkie czy grubsze naleśniki. Grube dość ciężko się zawijają, cienkie mogą się porwać, najlepsze są średnie.

Po przygotowaniu ciasta na naleśniki najlepiej odczekać 15-20 minut, będą się lepiej smażyły. Smażymy na patelni z każdej ze strony, odstawiamy do wystygnięcia.

3. Wystudzony farsz nakładamy na wystudzone naleśniki – zawijamy lub składamy na 4 jak serwetkę.

Podajemy na zimno lub na ciepło podsmażone na patelni bądź podgrzane w piekarniku.

Smacznego 🙂

 

 

INNE PRZEPISY ZE SZPINAKIEM I SERAMI:

TARTA SZPINAKOWA Z SERAMI:

 

 

 

 

 

 

 

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM I SERAMI:

Dołącz i bądź na bieżąco

Facebook Pagelike Widget

Trochę teorii…

 

 

 

PRZEPIS WYRÓŻNIONY Z KONKURSIE „KREATYWNE GOTOWANIE” organizowanym przez portal PrześlijPrzepis.pl:

PRZEPIS NAGRODZONY W KONKURSIE „Ciasto jak z obrazka”, organizowanym przez portal DURSZLAK.PL oraz firmę BEKO:

PRZEPIS NAGRODZONY W KONKURSIE „Śledzik na każdą okazję” w kategorii „Innowacyjny przepis ze śledziem”, organizowanym przez firmę SEKO.
Zaszczytne 6-te miejsce i publikacja z książce z przepisami Seko:

Nagroda II-go stopnia w konkursie „Wielkanocne wypieki” organizowanym przez firmę Diamant:

KAMELEON KULINARNY jest młodym blogiem.. nie skończył jeszcze nawet roczku.. Mam nadzieję, że już dziś znajdziecie dla Siebie coś inspirującego.. a przepisów, pomysłów i zdjęć będzie na pewno przybywać 🙂

KOCHAMY TARTY